Увеличават се болните от грип и остри респираторни заболявания в Монтана. Най-засегнати са малките деца и тези до 15 години.

За последната седмица е регистрирана заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в Монтана 204 на 10 000 души население, съобщи д-р Даниела Караджова, от дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Монтана. Най-чести са случаите на грипа при децата до 4 години- 778 на 10 000. От началото на тази сдемица в Монтана на ден от грип се разболяват между 10 и 13 души.

Вирусът тази година е Хонг Конг. Медиците съветват заразените от капковата инфекция да не се самолекуват с антибиотици. Първите симптоми са болки в мускулите и ставите, суха кашлица, зачервено гърло и висока температура. Желателно е да се търси мнението на специалист, за да не се стигне до усложнения. Приемат се най-напред медикаменти за защита на имунната система. При първи симптоми се препоръчва болният да пази леглото, да не се посещават масови мероприятия.

В регионалната здравна инспекция в Монтана получават ежедневна информация за болните и следващата седмица ще се реши дали да бъде обявена грипна епидемия. Хората, които са си поставили противогрипна ваксина не са податливи на заразата., каза още д-р Караджова.