Десетки пловдивчани поваля на ден грипът, който се очакваше през януари, но вече върлува с пълна сила в Пловдив и региона. "Има покачване на заболеваемостта", потвърди и д-р Моника Троянчева от РЗИ. Според нея освен грип, пациентите са поразени от остри вирусни инфекции и респираторни заболявания. "Зачестили са обажданията към Спешна помощ, има и хоспитализирани", каза тя.

Грипът протича с висока температура, която стига почти до 40 градуса. Той е съпроводен с обща отпадналост, кашлица, болки в гърлото и други симптоми. "Толкова зле не съм се чувствала. Температурата не ме пусна три дни", оплака се Маргарита Димитрова, докато чакаше пред лекарския кабинет.

В пловдивските аптеки пък се вият опашки от хора, които се оплакват от голяма отпадналост, втрисане и температура.

Д-р Троянчева твърди, че болестта протича индивидуално при различните пациенти. "Най-напред трябва да останат по домовете си, да потърсят медицинска помощ, за да може лечението да е правилно, ако имат и съпровождащи заболявания", препоръча тя. В същото време хората, които се грижат за болните, трябвало да носят маски, да проветряват и да вземат превантивни мерки. Специалистката е категорична, че антибиотици могат да изписват само лекарите.

"Има нарастване на грипа, следим непрекъснато заболеваемостта. За момента не се очертава нещо по-различно от други години, но нека се знае, че респираторните инфекции нарастват и хората не бива да ги подценяват", категорчна е д-р Троянчева.