Новост за всички бъдещи майки, които изберат да доверят своя живот и живота на бебетата си на медиците и професионалистите по здравни грижи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е изграждането на стая „майка - бебе”, т.нар. стая тип „кенгуру”, към Отделението по неонатология.Това съобщиха от търновската болница.

Изграждането на стаята е в ход и ще бъде завършено в новата 2017 г. Там ще се настаняват майките на бебета, който са били поставени в кувьоз, защото са родени с тегло под нормата, примерно новородени по 1500 – 2000 гр.

В момента в който бебетата достигнат 2000 гр. и състоянието им позволя да бъдат извън специалната среда на инкубатора, те ще бъдат редом с майките си в тази стая тип „кенгуру”. До достигане на тегло от 2300 гр. /минимално тегло позволяващо изписването на новороденото от болница/ родилката и новороденото ще бъдат в максимално близка до семейната среда,обясниха от неонатологията.

Условията са осигурени с инвестиция на световна компания. През лятото на т.г. фирмата дари работно облекло на заетите в Отделението по акушерство и гинекология на областната болница във Велико Търново, както и две механични помпи за кърма. През ноември болницата получи още три механични помпи за кърма за родилките и стартира проекта си за изграждането на стая „майка - бебе”. Идеята е, че той е в подкрепа на кърменето и отговорното и правилно отглеждане и грижа за бебетата.

За пръв път от 27 години ражданията в търновското АГ отделение надминаха 1000. Бейби бумът се дължи, както на растящото доверие към екипа на доц.Стетлозар Стойков, така и на изцяло реновираната медицинска база на родилно.