На читателския въпрос отговаря д-р Веселин Колчаков, специалист по гастроентерология, главен административен асистент към Клиниката по гастроентерология в Университетска болница "Св. Иван Рилски"

Начинът на хранене не може да доведе до образуване на камъни в жлъчката, а също така и не може да ги премахне.
Диетата при пациенти с установени камъни в жлъчката има за цел да предотврати усложненията, свързани с това заболяване - нарушения в храносмилането,

възпаление,
запушване на
жлъчните пътища,

възпаляване "по съседство" на задстомашната жлеза и др. От друга страна, е необходимо да се приемат храни, които да имат здравословен ефект върху жлъчния мехур. Винаги спазвайте препоръките на вашия лекуващ лекар, но ако няма специални, следните правила биха ви били от полза.
Обикновено за поддържането в добро състояние на жлъчния мехур е достатъчно спазването на съвсем елементарна диета. Даже не става дума за диета, а по-скоро за начин на хранене.
Всичко започва с познаване на храните, които предизвикват изпразване на жлъчния мехур. Това е физиологичен естествен процес, свързан със свиването му, и при наличието на камъни в него може да се получи травмиране на лигавицата. Това води до болка, възпаление и всички последващи усложнния.

С "жлъчегонен"
ефект са
мазните храни -

най-вече с животински произход (сланина, мас, салами, тлъсто месо, френски сирена), яйца, пикантно, сметана, шоколад, алкохол, тестени храни (предимно от недопечени теста - козунаци, кифли, баници), силни вкусове - много сладко, много солено, много кисело и пр. Също така от значение е и количеството на храната. При преяждане се изисква по-голямо количество жлъчни сокове, което води до по-интензивно свиване на жлъчния мехур. Най-опасно е комбинирането в голямо количество на "погрешни" храни. Това е и най-честата причина за възникване или обостряне на оплакванията, свързани с камъни в жлъчния мехур.

От друга страна, има храни с благотворен, здравословен ефект. Това са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни (пълнозърнест хляб, кафяв ориз), овесени храни, нискомаслени млечни продукти, леки меса - пиле, риба.
И така, въоръжени с тези знания, вече може да говорим за хранене при пациенти с камъни в жлъчния мехур. 

 Храната за деня трабва да бъде разпределена в четири, дори пет хранения. Това ще предотврати прием на голямо количество храна наведнъж и оттам няма да има силно стимулиране на жлъчката. Освен трите основни хранения може да се направят една сутрешна и една следобедна закуска

 Много важно е храненето да продължава достатъчно дълго време. Така храната се сдъвква добре, приемат се течности. Обстановката е също от значение. Това води до по-правилно и пълноценно храносмилане. 

 Важно е да се знае, ча пълното изключване на "погрешните" храни е невъзможно или поне много трудно. Не трябва да се абсолютизира диетата. Някои от опасните храни са лесни за отстраняване. Това са пикантните храни, животинските мазнини, високомаслените млечни продукти. За други е желателно да присъстват в храната, но в по-малки количества. Трети са допустими за употреба, стига да не предизвикват оплаквания. Важно е всеки пациент да знае за себе си кои конкретни храни при него водят до обостряне на заболяването.

 Когато се приемат "погрешни" храни, е желателно те да се комбинират с "благотворните". Това води до баланс, който ще позволи по-широка диета.

 Поне две от храненията трябва да са напълно диетични. Така се дава възможност на жлъчния мехур "да си почине". Най-добре е това да са последните две хранения за деня.

 Има дребни трикове за разяждане, които са от полза в периоди извън криза. Това би могло да бъде например прием на 4-5-6 черни маслини преди по-обилно хранене. Така се подготвя храносмилателната система за предстоящото по-обилно хранене. Друга възможност е консумирането на зеленчуци (салата) или плодове 10-15 мин преди основното хранене. Ефектът е същият - подготовка за основната храна.

 Всички други мерки, които са свързани със здравословния начин на живот, са също така важни, както и диетата. Това са поддържането на нормално телесно тегло, консумирането на по-малко сол, рафинирана захар и животински мазнини, прием на много вода (трябва да се внимава с приема на минерална вода!), поддържане на физическа активност, лечение на всички други заболявания.

 Много е важно диетата да не замества терапия, предписана от лекар специалист, и още по-малко предписание за оперативно лечение. Ако нямате оплаквания, е желателно поне веднъж в годината да се срещате с лекар специалист, който да контролира заболяването.