В името на красотата сме в състояние да правим всякакви експерименти. Най-честата жертва на нетрадиционните хрумвания обикновено е косата. За здравина, блясък и гъстота забъркват всякакви отвари не само дамите. Представителите на силния пол са особено чувствителни на тази тема особено когато забележат, че започват първите симптоми на оплешивяването.

Един от странните начини за грижа за лъскава коса е използването на добавки за животни. От няколко години са популярни като конски витамини, иначе се наричат тривитаминол. Всички, изпитали действието им върху главите си, се кълнат, че то е почти чудотворно. Косата расте изключително бързо, сгъстява се, става бляскава, освен това помагали срещу косопад.

Витамините ги има и под други имена и се продават само във ветеринарни аптеки. Обикновено се използват като подкожни инжекции при конете за красива грива. Но е любопитно или по-скоро забавно да се научи, че са предназначени още за говеда, биволи, овце, кози, прасета, кокошки, патици и гъски. И при тях се бият подкожно или мускулно, но могат да се приемат като капки, добавени във водата, или директно изсипани в гърлото. Та именно с тези овчи, кози или конски витамини много хора мажат косите си. Като бабина рецепта се препоръчват от фризьори, козметици, та дори и от лекари. Ако случите, можете да попаднете и на осведомен и разговорлив аптекар, който да сподели с вас опита на другите си клиенти.

Полезното действие на течността за животни се дължи на съдържащите се в нея три витамина - А, D3 и Е. Те оказват заздравяващ и възстановяващ ефект.
Може да се втрива директно в скалпа с масажни движения. За да се постигне желаният ефект, е нужно да се престои известно време, да речем, около 2 часа. След това се измива добре, за да не остане косата мазна. В това отношение хумата върши идеална работа, така че може да я използвате, за да не изглеждате все едно не сте се къпали поне месец. Любителите на всякакви маски за разкрасяване забъркват конските витамини и с други съставки.

Рецепти:

Една лъжица от тази течност се смесва с лъжица мед, зехтин и ракия. Към тях се добавят и 2-3 лъжици кисело мляко. Получената маска се разбърква добре и се нанася върху косата. След два часа се отмива, но отново ще трябва да положите сериозни усилия, тъй като зехтинът още повече омазнява скалпа и косъма.

Газ, мас и оцет е класическата бабина рецепта срещу въшки, но и за здрава коса. Към нея може да се добавят и конски витамини, стига да сте склонни да прибягвате чак до такива бъркочи. Миризмата, а и мисълта да намажат главата си със свинска мас, пък и с останалите съставки отказват много от почитателите на домашно забърканите маски.

Конските витамини могат да се смесят и с яйце и стрит на прах аспирин. Към тях се добавя хума и кисело мляко, като количеството се съобразява с дължината на косата. Маската се нанася в корените  и по нейната дължина. Измива се след около два часа. По-издръжливите изкарват и цяла нощ, но ползата не е кой-знае колко по-голяма.

Масло от бадеми, пшеничен зародиш и гроздови семена, лимонов сок и мед също се използват в изпитаните рецепти. За по-добър ефект намазаната с която и да е от маските коса може да се увие с найлон и кърпа.

Любителите на животни, които са добре запознати с всички полезни съставки за лъскава козина, отиват още по-далеч, като смесват няколко вида витамини. Към конските
могат да се добавят и такива за котки Тези рецепти, разказани на всеослушание, могат да станат и повод за сериозни подигравки от страна на околните.

Важно е да се знае, че конските витамини само се мажат върху главата и не се пият. Все пак са предназначени за животни! В аптеките се случва да бъдат задавани забавни въпроси от рода на: “Ако капне върху друга част от тялото, нали няма да ми поникнат косми."” Разбира се, че няма! От друга страна, не е сигурно, че употребата им върху косата наистина ще постигне желания ефект.

Като всяко нещо и с полезната течност за животни не бива да се прекалява. Достатъчно е да се използва веднъж в седмицата в продължение на месец-два и след това да се направи почивка. Прекомерната употреба може да доведе до обратен ефект и косата да започне да пада, твърдят препатили.