Мъж на 47 г. от Варна е отслабнал с 40 кг за 2 месеца след операция, извършена лапароскопски във Втора хирургия на УМБАЛ "Александровска", съобщиха оттам. Бариатричната хирургия е единственият изход, когато консервативните методи за справяне със свръхтеглото не са ефективни - диета, физическа активност, лекарства. 

Операция се прилага и когато индексът на телесното тегло на пациента е над 35. 

Чрез интервенцията се намалява обемът на стомаха и се "пренарежда" стомашно-чревният тракт, така че голяма част от поетата храна не се усвоява и се променя секрецията на важни хормони и ензими. Така бариатричната хирургия подпомага лечението на съпътстващите свръхтеглото заболявания: диабет тип 2, хипертония, повишен холестерол, омазняване на вътрешните органи (стеатоза) и др. 

В лечението и следоперативното наблюдение на пациентите участват и други специалисти - ендокринолог, кардиолог, белодробен специалист, диетолог, гастроентеролог, психолог. Намаляване на теглото наполовина се постига в рамките на 2 г. след бариатрична операция, ако пациентът спазва препоръките на лекарите в хранетето и начина си на живот.