Д-р Сибила Маринова - координатор по донорство и началник ОАИЛ в МОБАЛ - Търново:"Тъжно е, можехме да спасим поне 2 живота"

Парадокс в законодателството не позволи племенница да подпише съгласие леля и, изпаднала в мозъчна смърт, да стане донор на органи. Причината - въпреки че е единствена наследница на жената, не е роднина по права линия, както предвиждат разпоредбите.

"Преди дни в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" бе регистриран 7-ми случай на мозъчна смърт за т.г., потенциален донор - 66-годишна жена, с рядката кръвна група АВ. Единствената й близка и законен наследник е нейната племенница, дъщеря на брата на починалата. Младата жена не успя да продължи живота на леля си след смъртта, въпреки изричното й желание тя да стане донор. Тъжно е защото с бъбреците щяхме да спасим със сигурност два живота, а можеше да са и четири - с черния дроб и сърцето, за което имаше подходящи реципиенти", разказа д-р Сибила Маринова, координатор по донорство и шеф на ОАИЛ в областната болница. Пречка в случая се оказа действащото към момента законодателство, уреждащо условията и правилата за трансплантация на органи в хуманната медицина. За промяна има внесено предложение в парламента и медиците се надяват следващото народно събрание да го разгледа приоритетно, както е отпаднало ограничението за възраст. През миналата година 74-годишна жена стана донор и даде шанс на 2-ма с бъбреците си. Над 1100 са чакащите за орган в България, а в Европа нуждаещите се от трансплантация са над 60 000, каза д-р Маринова.

Лекарката и колегата й д-р Ваня Лъчезарова изнесоха обучителна лекция по темата за донорството пред медици и професионалисти по здравни грижи в най-голямото лечебно заведение в област Велико Търново и техни колеги от други болници. С нея бе сложен финал на кампания за донорството, която бе проведена в училищата в областта.

Междувременно д-р Маринова и д-р Лъчезарова получиха своите сертификати за успешно проведено обучение в Института по донорство и трансплантации в Барселона. Това ги превръща в пълноправни международни обучители на координатори по донорство.

Обучението бе дистанционно, посредством специална платформа, с хорариум от над 100 часа, в 6 модула и за срок от 2 месеца. Финалният им тест включваше 60 въпроса, с време за отговор 3 часа и праг от поне 80% верни отговори.

Разходите за обучението бяха поети от Изпълнителната агенция по трансплантация в България като израз на поощрение и благодарност за безотказната им ангажираност, труд и усилия в прокламирането и управлението на процесите по донорство.

Двете търновски лекарки са сред малцината медици у нас, почерпили опит от водещата в Европа и света държава първенец в областта на донорството - Испания. През 2015 г. там са били извършени 5000 трансплантации, а 85% от испанците приживе са изразили съгласие да дарят органите си в случай на смърт.