1.13 милиарда души по света страдат от високо кръвно налягане

Броят на хората, страдащи от високо кръвно налягане в световен мащаб достигна 1.13 милиарда. За това информират данните от ново проучване, публикувано в медицинския журнал The Lancet.

Дългогодишното изследване, проведено от специалисти по кардиология от научно-изследователския център на Имперски колеж Лондон, е едно от най-големите по мащаб и значение. Данните обхващат периода от 1975 до 2015 г. През това време екип от учени регистрира и анализира промените в кръвното налягане на близо 20 милиона души от всички страни по света.

Анализът показва, че в страните с добър социално-икономически статус по-малък брой хора страдат от проблеми с високо кръвно. В същото време проблемите на сърдечно-съдовата система са се увеличили драстично за същия изследователски период сред населението на по-бедните държави в света.

Ръст на пациентите с високо кръвно в Централна и Източна Европа

В страните от Централна и Източна Европа се наблюдава най-голям ръст на регистрираните случаи на мъже, страдащи от високо кръвно през последните 40 години. В африканските държави Нигерия, Сомалия, Буркина Фасо и Чад най-голям е делът на жените, имащи същия проблем

Учените, взели участие в изследването, твърдят, че съществува тясна връзка между общото равнище на здраве в съответната страна и хранителните навици на хората. Според професор Мажид Езати, старши ръководител на научния проект, консумирането на вредна храна в детска възраст увеличава риска от поява на високо кръвно на по-късен етап от живота. Това донякъде обяснява защо в по-бедните страни, случаите на високо кръвно прогресивно растат.

Какво се препоръчва при наличие на сигнали за проблем със сърцето?

Дори при най-малки съмнения за сърдечни смущения се препоръчва пациентът да се изследва с електрокардиографски (ЕКГ) стрес-тест. Това е кардиологично изследване, което има за цел да провери как работи сърцето, когато е поставено в натоварен режим.

Натоварването се предизвиква чрез повишена физическа активност, обикновено с бягаща пътечка, като през това време се следят показателите за сърдечен ритъм и кръвното налягане на пациента. Повишената физическа активност изважда сърцето от обичайния му режим на работа и то започва да бие по-учестено. Целта е да се провери дали ще излязат наяве пречки, които да смущават дейността.

Мултифункционалната апаратура за ЕКГ стрес-тестове гарантира точни резултати

Базирани на тясно специализиран кардиологичен софтуер, иновационните системи за ЕКГ тест се отличават с висока прецизност при регистриране и обработка на данните.

Високото кръвно налягане сериозно напряга кръвоносните съдове, което може да увреди жизненоважни органи като сърце, бъбреци и мозък. То е водещата в световен мащаб причина за всички кардиологични заболявания, които причиняват сърдечен удар или инфаркт с фатален край.

При първи съмнения за проблем със сърцето, консултирайте се със специалист незабавно. Изследвайте се само в кардиологични отделения на клиники и болници, които работят с високотехнологична апаратура за ЕКГ стрес-тест мониторинг.