Изненадващото откритие на ДНК от вирус на вариола в мумифицираното тяло на дете, ще помогне да бъде проследена историята на това заболяване, съобщава Франс прес, цитирана от Дарик. Детето е починало от вируса през XVII век.

Образци от този вирус се съхраняват в няколко лаборатории по света, тъй като тази зараза беше изкоренена през 70-те години след мащабна кампания за ваксиниране. 

Корените на този вирус обаче все още са неясни и това  откритието на ДНК-то на вируса в мумифицираното тяло на детето, намерено в крипта под църква в Литва, може да помогне за разкриването на много от тайните на патогена.

От направените изследвания станало видно, че болестта се е появила при хората по-скоро, отколкото се предполагаше досега. Освен това този микроб е претърпял няколко мутации. Микробите имали общ прародител, който се е появил някъде между 1588 и 1645 година. Това е епохата на големите географски открития, на крупни миграции и създаването на колонии, които са способствали за разпространението на вируса в глобален мащаб.