Поне по 30 минути спорт по 3 пъти седмично увеличава количеството на сперматозоидите, съобщават учени, цитирани от BBC.

Ползата била доказана при мъже, които тичали редовно.

Ефектът бил временен и се губел след месец, ако мъжете не поддържали редовното физическо натоварване.

Много е важно да се намери точният баланс, тъй като и прекалено натоварващото спортуване може да увреди производството на сперма, предупреждават учените. Такъв резултат можело да има например при състезаващи се в спортове като колоезденето.

За по-добро качество на спермата трябва да се спазват и следните условия: избягване на пристягащо бельо и горещи бани, предпазване от сексуално-предавани инфекции, спиране на цигарите, запазване на теглото в нормата, поддържане на умерено спортуване.

В проучването участвали 261 здрави мъже без репродуктивни проблеми, с нормално производство на сперматозоиди, но със застоял начин на живот. Част от тях били разпределени в 3 групи с различна по интензивност физическа активност, а останалите - без упражнения, за 24 седмици.

Една трета от участниците били с наднормено тегло. В края на проучването всички разпределени в групите с физическо натоварване намалили телесните мазнини и теглото си. Наднорменото тегло и затлъстяването са фактор, увреждащ производството на сперматозоиди, напомнят учените. От друга страна, репродуктивните проблеми при мъжете се дължат на много причини и само подобряването на начина на живот с по-висока физическа активност не може да разреши проблема при всички, допълват те.