Над 900 бебета са родени благодарение на донорска яйцеклетка за 2,5 г., а между 50 000 и 70 000 двойки имат нужда от такова донорство, за да станат родители. 

Това съобщи за 24zdrave Мариела Куртева, председател на фондация "Майки за донорството". Дарителите на яйцеклетки и сперматозоиди по нейната програма са около 2500 до момента. 

Инициативата "Дни на донорството" тази година ще се проведе на 9, 10 и 11 декември в МБАЛ "Надежда". Тя събира на едно място жени и мъже донори и семействата на реципиентите заедно с децата. "Целта е те да се запознаят, реципиентите да могат да кажат "Благодаря", а донорите да видят на кого са помогнали, но разбира се, не конкретно случай по случай", обясни Мариела Куртева.  Ще има и томбола, в която болницата ще подари 3 инвитро опита и 1 раждане. 

От около месец има засилен интерес на мъже за даряване на сперматозоиди, казаха още от фондацията. Противно на очакванията, повечето били без деца до момента.

За разлика от мъжете, за жените донори на яйцеклетки едно от задължителните условия е да имат вече собствено дете. Другото условие е да са на възраст до 35 г.

Жените, които са заченали чрез донорска яйцеклетка, са на възраст от 26 до 42 г.