Хидролатите, получени чрез дестилация са ценни добавки към Вашата козметика. Те не отстъпват по ефективност на тонизиращите лосиони. Те са богати на водноразтворими хидрофилни съставки, които липсват в етеричните масла. Например успокояващите, противовъзпалителни карбоксилни киселини се срещат изключително при тях. С леко стягащото си действие, но без прекомерно изсушаване,са идеално средство за успокояване на раздразнената и чувствителна кожа. Хидролатите действат като защитна мантия срещу изсушаване и обезводняване на кожата при дълъг престой в затворени помещения, особено при „допълнителна атака“ от страна на климатиците.

Ароматните хидролати могат да се използват самостоятелно, като тонизиращи лосиони или да бъдат добавени към козметични маски за лице и коса като подсилват действието им. Ако в момента чувствате косата си слаба и изтощена, добавете към любимия си натурален шампоан две капачки хидролат от розмарин и се радвайте на резултата!

Ето и няколко други примера, които безпроблемно можете да си набавите:

-Дива лайка – за чувствителна и възпалена кожа или за поддържане на светъл цвят на косата

-Жълт смил – подмладява увредената и зряла кожа

- Маточина – подходяща за всеки тип кожа,особено деликатна,със склонност към възпаляване

-Мирта- успокоява и тонизира нежната кожа. Разредена с малко количество вода,се използва за изплакване на очите при възпаление и склонност към алергии.

- Роза – има леко стягащ ефект. Подходяща е за всеки тип кожа. Има забележителен ефект при куперозна кожа. При възпаление и зачервяване на очите е добре с нея да се правят компреси.

- Бял равнец – антисептик с нежен аромат и леко стягащо действие. Много подходящ за мазна и куперозна кожа, както и при пърхот на косата.

- Лавандула – балансира и успокоява всеки тип кожа. Връща тонуса след слънчеви изгаряния, възпаления, псориазис и екзема. Служи като естествен тоник, с който да пръскате директно лицето и косата си при усещане за сухота.

- Розмарин – при отпусната и уморена кожа, нуждаеща се от тонизиране и регенерация. Много добър при наличие на пърхот и бързоомазняваща се коса.

- Хамамелис – има стягащ ефект и е подходящ за мазна и куперозна кожа. Отличен изглаждащ ефект за мъжката кожа. Може да се използва и самостоятелно като тоник след бръснене.

Кой хидролат да изберете е по-скоро въпрос, на който сами ще намерите отговор, според Вашия тип кожа или коса. Две неща са сигурни: ефектът е гарантиран, а парите от скъпи процедури-спестени!

Рецепта за маска за мазна кожа:

1 супена лъжица хума

1 супена лъжица хамамелис

1 пасирана ягода

1 капачка хидролат от лавандула

1 капачка хидролат от кипарис

Разбъркайте добре съставките и нанесете върху добре почистено лице.

Останете в покой 10 мин. и изплакнете. Нанесете тънък слой лек флуид.

Насладете се на резултата!

Съставките на вашето домашно Спа може да намерите тук - www.biovegan-bg.com.