Над 80 на сто от преждевременните раждания се дължат на половопредавани инфекции - недиагностицирани или недобре лекувани, каза пред журналисти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от БНР.

Най-голямата антибиотична резистентност има в Румъния и Гърция, посочи проф. Кантарджиев. При отглеждането на животните също има риск от предозиране с антибиотици, което крие риск и за хората. До края на годината трябва да имаме Национален план за антибиотична стратегия, добави проф. Кантарджиев.Изготвена е брошура за съвременните принципи на антибиотичните терапии, резистентността в страната ни и консумацията на антибиотици в България в сравнение със страните от ЕС. Брошурата ще бъде предоставена на педиатри и лекари от първичната извънболнична помощ.

Педиатърът Стефан Пепеланов каза, че не винаги лекарите успяват да убедят родителите, че детето се нуждае от антибиотично лечение. Проблем с лечението създава и непознаването на механизмите на антибиотичната терапия, недостатъчно доверие в лекаря, самолечение чрез интернет, допълни той. По думите му самолечението може да доведе до тежки усложнения.