Проучване, което комбинира резултати от 42 малки клинични опити е показало, че хората, които са се хранили с шоколад или с какао в продължение на няколко седмици до няколко месеци проявяват малки спадове на кръвното си налягане и подобряване функцията на кръвоносните съдове.

Като цяло, ядящите шоколад отбелязват леко подобрение в "поток-медиираната дилатация" - мярка за това колко добре кръвоносните съдове реагират на повишен приток на кръв.

Забелязвят се спадове и в техните нива на инсулин, хормонът който регулира кръвната захар. При високи нива на инсулина, се повишава рискът от диабет тип 2.

Откритията, докладвани в Американския вестник за клинично хранене, са далече от връзката между шоколада и състoянието на сърцето.

Редица публикувани проучвания са установили, че любителите на шоколад имат по-малки шансове за сърдечни рискове, като високо кръвно налягане.

Но тези видове изследвания, известни като наблюдателни проучвания, не могат да докажат причинно-следствения ефект. Хората, които консумират шоколад може да имат и други фактори в живота си, които да обясняват по-добре здравето на сърцето.

За разлика от тях, новото проучване се фокусира върху клиничните опити, при които изследователите карат произволно участниците да консумират или не шоколад и наблюдават за промени в кръвното им налягане, холестерола и други рискови фактори за сърцето.

Фактът, че има някои подобрения подсказва, че шоколадът може да има някои реални ползи, според изследователите водени от Лий Хупър от Норич Медикъл Скул в Обединеното кралство.

Хупър обаче предупреждава, че анализите от проучванията са малки и може да имат някои недостатъци. Няма достатъчно дълго и голямо изследване, което да докаже че има ефект върху риска от сърдечно-съдови заболявания или инсулт на дадено лице.

“Моето послание е, че ако хората, които обичат тъмен шоколад и го консумират, могат да си позволят малко количество от други не толкова полезни храни, и това може да бъде от полза“, казва Хупър в имейл до Ройтерс.

“Въпреки това“ добавя тя, “все още няма доказателства за да се препоръчва всеки да постъпва така“.

Независим експерт, който не участва в проучването потвърждава това.

“От практическа гледна точка е твърде рано да се съветват хората да консумират шоколад или какао, за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания“, казва Алис Х. Лихтенщайн, директор на сърдечно-съдовата лаборатория в университета Тъфтс в Бостън.

Това е така заради редица причини, не на последно място е свързано с контрол по приема на калории, според Лихтенщайн.

Другата е, че не е ясно как точно шоколадът допринася за ползите за сърцето. Съединенията флавоноиди са предполагаемия заподозрян, каза Лихтенщайн в имейл, но те не са адекватно тествани за да се провери дали са ефективно средство за защита на сърцето.

И дори да са, Лихтенщайн казва “малка е информацията за консуматора относно флавоноидите в определен шоколадов продукт“.

Освен това Хупър твърди, че редица растителни храни съдържат флавоноиди - включително много плодове (като горски плодове, цитруси и ябълки) и зеленчуци (като къдраво зеле, спанак и броколи), ядки, соя, чай и вино.

За настоящото изследване, екипа на Хупър събира данни от 42 проучвания, включващи 1300 души.

Този подход се нарича мета-анализ и позволява на изследователите да направят изводи базирани на големи числа.

Но също има недостатъци, признава екипа на Хупър. Всеки един от опитите е различен -включително различни типове хора (здрави, с различни здравословни проблеми като диабет или сърдечно-съдови заболявания), както и различни начини на тествания за шоколадовите ефекти.

Някои проучвания използват какаови напитки, някои твърд шоколад и какаови добавки. Те също варират според това колко дълго хората са били “лекувани“ - но повечето от опитите са с продължителност по-малко от шест седмици.

По-големи и дългосрочни изследвания - включително тези инициирани от какао индустрията, са нужни, пишат Хупър и колегите й.

Може би най-големият въпрос е дали ползите наистина са от консумацията на шоколад. Базиран на тези малки проучвания, екипа на Хупър пише, че може да отнеме няколко стотици калории на шоколад за да види ефекта върху инсулина и функцията на кръвоносните съдове.

И това може да навреди на талията, отбелязват учени.

Лихтенщайн се съгласява. "Докато не получим допълнителни данни е твърде рано да се каже, че добавянето на горещ шоколадов сос в купата със сладолед ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания", казва тя.

"Това, което знаем", добави тя, "е, че добавянето на шоколадов сос без да се намалява количеството на сладолед в купата ще доведе до увеличаване на теглото."

За сега, Лихтенщайн казва, че можем да си позволим консумацията на малко количество шоколад, но да не го използваме в надеждите си за подпомагане на състоянието но сърцето си. 

Превод и редакция: Мария Узунова