Д-р Емилия Бенова

Отговорът е категорично не, ако се храним рационално. Днес хората приемат в пъти повече витамини, отколкото е необходимо, както от аптеките, така и от храната, обогатена от производителите. Всички сокове, детски храни, млека, дори колбаси, сладкиши и безалкохолни имат добавени витамини - за подобряване на вкуса и като консерванти.

Неочаквани за специалистите се оказали изследванията, които установили, че прекомерния прием на витамини допринася за по-бързото разпространение на раковите заболявания. Това се отнася особено за витамините А и Е, които нарушават природния механизъм за саморазрушаване на злокачествените клетки и тези с някакви дефекти.

Предозирането на витамин А предизвиква главоболие и кожни проблеми, от големи дози витамин В6 настъпва нарушение на кръвообръщението в крайниците, а значителното превишаване на дозите витамините Д и Е довежда разстройство на червата и кървене на венците. Боготвореният витамин С се излъчва чрез бъбреците и големите дози ги увреждат, водят до оксалатни камъни или пясъчинки.

Високите дози калций също уврежда бъбреците, а злоупотребата с витамин В може да доведе до сериозно нарушение на нервната система. Желязото в несъобразени дози може да предизвика сърдечни заболявания, повече цинк може да доведе до разстройство на имунната система, излишният селен може силно да увреди косата и да отслаби ноктите.

Самите лекари имат различни мнения относно дозата на витамините, защото усвояването зависи от особеностите на индивида, неговия пол, раса, професия и т.н.

Спорен е въпросът и как да се комбинират витамините. Какви витамини трябва да се пият? Всички специалисти са категорични само естествени от плодовете и зеленчуците. При тях предозиране е невъзможно, странични действия също. Те се усвояват напълно от организма без никакви неприятни последствия

Препоръката за добро здраве е пет порции дневно плодове и зеленчуци. Най-ценни са пресните, сезонните плодове и зеленчуци.