Д-р Ем. Бенова

Активните игри на чист въздух,отсъствието на умствено напрежение, ходенето боси и къпането във водни водоеми, изобилието на свежи плодове и зеленчуци са естествените методи за закаляване и укрепване на имунитета на децата.

Лятото е най-доброто време за закаляване и укрепване на здравето.

Слънчеви бани

Дългото прекарване под преките слънчеви лъчи може да доведе до прегряване и опасност от топлинен удар. Тънката детска кожа е много чуствителна към ултравиолетовите лъчи и може лесно да изгори. За да защитим детето от вредното действие на слънцето е необходимо да се ограничи времето което прекарват на слънце между 11 и 17 часа. Детето трябва да бъде винаги с шапка, дрехите трябва да са светли и да покриват раменете, гърба и гърдите.

Чист въздух

Походи в гората, пикник край реката, при баба и дядо на село, почивка в оздравителен лагер са най-добрият начин за укрепване на детето.

Водни процедури и активни игри

Плуването ще укрепи физическите сили и издържливостта, ще тренира дишането и закали организма. Плажният волейбол, карането на колело и ролери, активните игри увличат децата. Неизбежни са и нараняванията Ц ожулени колене и лакти. Обработете раните за избягване на инфекция. При съмнение за изкълчване, разтягане, счупване потърсете лекар

Насекоми

Осите и пчелите, комарите и мухите, кърлежите не са безобидни. Оглеждайте тялото на детето за ухапвания. Използвайте специални за целта кремове и спрейове.

Надявам се, че всички тези съвети ще помогнат децата да укрепнат през лятото и отпочинали и бодри да започнат новата учебна година.