Радикалната профилактика с махане на яйчниците увеличава риска от деменция.

Жените, на които са били отстранени яйчниците, за да се намали рискът от рак, може да се окажат в по-голям риск от деменция. Операцията предизвиква ранна менопауза и изненадващо води до намаляване на паметта, откриха учените.

Експертите се страхуват, че това може да доведе много жени до ранна деменция, включително нейната най-тежка форма - болестта на Алцхаймер. Лъч надежда за избягване на риска дават констатации, че хормонозаместителна терапия може да спре упадъка. Констатацията е представена на конференция по алцхаймер в Торонто.

Хиляди жени се подлагат на операцията по примера на Анджелина Джоли.
Тя първо се подложи на цялостно отстраняване на гърдите, при което се запазва само кожата с тънък пласт от гръдната тъкан и “кухината” се запълва с импланти. А след това прибегна и до махане на яйчниците като форма на радикална профилактика на риска за развитие на рак по-късно в живота.
Холивидуската икона се реши на това след предупреждение, че носи майчиния си рисков мутирал ген, наречен BRCA, който значително увеличава вероятността за злокачествени тумори на яйчниците и на гърдата. Но с отстраняване на яйчниците започва менопаузата и се преустановява производството на женския хормон естроген.

При това процесът не е постепенен, както става при нормалното отмиране на яйчниковата функция. Естрогенът има защитен ефект върху връзките в женския мозък и когато естественото му производство спре, тази защита изчезва. Това обяснява пред “Дейли мейл” неврологът д-р Джилиан Айнщайн от университета в Торонто, ръководител на изследователския екип, който в продължение на три години проследява менталните реакции на 133 жени на възраст между 35 и 50 г. с различни дадености относно яйчниковата функция. Една трета от групата е претърпяла операция за отстраняване на двата яйчника, втората третина от жените носят генната мутация, но не се е подложила на операция, а останалите са били здрави доброволки, т.нар. контролна група, чиито данни се използват за сравнение.
Екипът установява, че жените, които са с отстранени яйчници, показват по-слаби резултати на тестовете. Те се справят по-незадоволително на задачи, които изискват запазено лексикално богатство, свежа памет и логическо мислене.
Спадът се усещал още първите 8 години след операцията. Докато при останалите две групи резултатите от тестовете не отчитали значимо отклонение от нормалното за възрастта им. Учените предупреждават, че изводите им не са повод за паника. Когато на жените били предписвани хормонозаместващи терапии, които целят изкуствено заместване на хормона естроген, менталният упадък бил много по-незначителен.

Изследването показва, че независимо дали организмът разполага с естествен, или със заместващ естроген, хормонът е от съществено значение за мозъка, обяснява д-р Айнщайн. “Това може да даде по-добра база за изучаване на ролята на женските хормони за стареенето на мозъка и връзката с болестта на Алцхаймер.”

Към момента не е известно дали операцията за отстраняване на яйчниците предразполага и към други рискове.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*