Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е и здраве. Всичко, което е необходимо на организма ни за едно презареждане, прочистване и закаляване е налице - слънце, въздух и вода.

Слънце е емблемата на лятото

Слънчевите бани освен натрупването на приятен загар, ще ни донесат и много здраве. Те трябва да се правят в ранните сутрешни часове и след обяд, като се избягва силното слънце.

Топлите лъчи правят възможно образуването и натрупването на витамин Д в организма ни. Той подпомага по-доброто усвояване на калция и фосфора, което пък е добре за костите и мускулите. Затова слънчевите бани са много полезни са хора със заболявания на опорно-двигателния апарат и ставите.

Слънцето влияе положително и върху нервната система. Факт е, че по-малкото слънчева светлина през есента и зимата е причина за сезонните депресии. И обратно през лятото се активират хормоните на щастието, което пък ни кара да се чувстваме много по-добре, заредени с настроение и положителна енергия.

Слънчевите бани са нужни и за закаляването на организма. Не забравяйте, че е добре да приемате и много вода.

Водата

Какво е лято без море! Безспорно доказана е неговата лековита сила. То като че ли има силата да отмива всичките ни негативни емоции, страхове, натрупаното напрежение и стрес и да ни пречиства.

Морската вода е по-богата на минерали и микроелементи и това влияе положително на кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоналния баланс.

Разходките край брега са изключително полезни за хората, страдащи отразширени вени. Газенето в морска вода подобрява кръвообръщението. Морската вода е полезна и при дихателни проблеми.

Лечебните свойства на минералните води са безспорни и всеизвестни. Но и обикновената вода носи здраве. Честите ежедневни душове ни осигуряват освен хигиена и прохлада, но и хидратация.

Все по-често се коментират лековитите свойства на слънчевата вода. Тя сякаш съчетава в себе си силата на двете стихии на лятото - слънцето и водата

Лятото ни дава възможност да сме повече време навън. Използвайте всяка възможност да излизате сред природата, за да се насладите на чистия свеж въздух.

Ходете боси. Усещайте земята под краката си. Ходенето бос по пясъка, в тревата или в пръстта е полезно за оформянето на свода, за премахване на натрупания стрес. Върху стъпалата се намират и центрове пряко свързани с дихателната система. Ходенето бос носи и усещане за свобода и лекота.

Храната

Лятото е богато на плодове и зеленчуци, които носят аромат, сладост и здраве.

Сред чист въздух, слънце, вода и екологична храна организмът ви ще се зареди с нови сили и с енергия, за да се справи с предизвикателствата на съвремието.