Д-р Емилия Беноваа

Всички фактори на околната среда влияят в голяма степен върху детската кожа през летните месеци. За разлика от зимния сезон през лятото детската кожа е изложена много по-често и за по-дълго на действието на вятъра, високите температури, променената влажност на въздуха. Продължителният престой на открито предполага контакт с различни насекоми и носи риск от ухапвания, които могат да доведат до леко зачервяване или до тежки алергични реакции. Контактът на децата с различни растения и водата също може да провокира дразнене на кожата и алергични реакцииЕ

Един от най-честите проблеми на кожата в първите месеци след раждането е появата на обрив, свързан с повишеното потоотделяне на детската кожа. Обривът е известен сред майките като “обрив от претопляне”. Този проблем е бързопреходен при постигане на оптимална терморегулация.

Често наблюдавано през първата година е и подсичането. То е свързано с обилно потене и подмокряне на кожните гънки, последвано от възпаление на кожата. Най-често се наблюдава в областта на седалището и в зоната под брадичката, но може да се види и под мишници и други сгъвни повърхности.

За поддържане на кожата в тази възраст и избягване на усложненията е важно да се спазва добра хигиена с меки измивни средства, подходящи за детската чувствителна кожа. Редовното подсушаване и недопускането на изпотяването също са важни фактори за поддържане на доброто състояние на кожата.

Най-често срещаните през летните месеци са ухапванията от насекоми - комари, бълхи, кърлежи и паяци, които предизвикват силно сърбящи обриви по засегнатата част от кожата. Ухапванията от оси и пчели пък могат да бъдат причина както за локално подуване и зачервяване на кожата, така и за цялостна токсична или алергична реакция на организма, като най-тежките реакции са свързани с алергичен шок. Не бива да се пропуска и рискът от инфекциозни болести, още повече че през последните години (най-вече през летните месеци) зачестяват случаите с лаймска болест в резултат на ухапванията от кърлежи.

Нерядко през летните месеци на годината се наблюдават и бактериални инфекции на кожата. Бактериите попадат върху кожата чрез директен контакт със замърсени повърхности, при игри на открито, във водни басейни и пясъчни пространства. Същите са причините и за по-честа поява на гъбични инфекции през летните месеци на годината.

В детска възраст е възможно да се развие и т.нар. уртикария, известна още като Дкопривна трескаФ. Тя е реакция на повишена чувствителност към инфекциозни агенти (бактерии и вируси), попаднали в организма. Може да бъде предизвикана и от различни храни - яйца, млечни и месни продукти, риба и морски дарове.

Ето защо важна част от грижата за кожата е използването на вещества, предпазващи от ухапвания от насекоми - т.нар. репеленти. При подозиране на алергичен обрив е важно спазване на хранителен режим с намалено съдържание на белтъчни храни (мляко, яйца и месни продукти), ограничаване на рибата и морските дарове, шоколада, меда, цитрусовите плодове, доматите.

Защо случаите на подсичане зачестяват в топлите месеци?

Причина за това е високата температура на въздуха, която улеснява потенето. С определението ДподсичанеУ се означават зачервяването, залющването, подмокрянето и нацепването на кожата около естествените сгъвки и отвърстия на кожата. Обичайно това състояние се среща през първата година на детето, когато то все още носи пелени и движенията му не са много активни. Най-често се подсича кожата в областта на седалището, под брадата и под мишниците.

В резултат на обилното потене и подмокрянето на кожните гънки се създава благоприятна среда за размножаване на различни гъбички и бактерии, които допълнително влошават положението. Състоянието обичайно предизвиква болка и дразнене на кожата на детето, то става раздразнително, а сънят и храненето му се нарушават. В случай на подсичане е необходимо да се проведе навременно и адекватно лечение, кожата трябва да се поддържа суха, а също така е желателно при всяка смяна на пелените, вместо да се използват влажни кърпички и почистващи разтвори с консерванти или други дразнещи вещества, детето да се измива.

Как да се грижим за

детската кожа през лятото