Ако човек е алергичен, дори само едно ужилване може да се окаже фатално

В някои случаи обаче дори е трудно да определим от какво насекомо сме ужилени. Това обикновено става, когато сме сред природата, минаваме през висока трева или се облегнем на кацнала пчела или оса. Усещаме единствено остра болка, но от какво е трудно да определим. Мястото на болката е с повишена температура, зачервяване и оток. Ако ужилванията са няколко, се появава гадене, световъртеж, главоболие, втрисане и обща температура

Признаци на алергична реакция, освен големия отток са и ускореното сърцебиене, болки в ставите, гърчове. Най-опасни са ухапванията по шията и главата, защото отокът може да доведе до задушаване. Именно там се целят най-често разгневените оси и пчели.

Спешни мерки за предотвратяване на отока

Ако ни е ужилила пчела, трябва да намерим и извадим жилото. Студената вода намалява болката и подуването. Ако сме в гората, под ръка ще ни бъде най-ефикасното средство за облекчение на ужилването - листата от бъз. Леко се намачкват и с тях се натрива мястото. По този начин може не само да се намали, но дори да се спре алергичната реакция.

Ако сме в града или у дома, облекчаващо действат натриването с чесън, оцет или лимонов сок.

Много добро средство може да си приготвим сами. Вземете в равни части растително масло,шампоан за коса и 9%-ен оцет. Смесете дорбе до получаване на гладка бяла емулсия. Намажете откритите части на тялото и комарите ще бъдат далеч от вас.

Хомеопатията също може да ни бъде в помощ при ужилване от насекомо. Добре е в походната ни аптечка да присъства поне един от хомеопатичен препарат.

При алергичен шок трябва да се потърси лекарска помощ.