Какво да правим, ако открием прикрепен кърлеж? Ако наблизо има лекар, обърнете се към него.

Ако обаче ви трябва повече от час, за да се доберете до лекаря, по-добре извадете кърлежа сами. Колкото по-дълго стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да ви предаде болестта.

Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част (“главичката”), възможно най-близо до кожата.

След това дърпайте упорито, докато го откъснете. Внимавайте да не го смачкате.

Ако нямате пинсети, захванете кърлежа с нокти, защитени от найлонова или гумена ръкавица или пластмасова торбичка.

Все ще намерите нещо, само не пипайте кърлежа с голи ръце. Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не мажете кърлежа с мазнина или нещо друго, преди да го вадите. Това не носи никаква полза (може дори да увеличи риска от заразяване, като накара кърлежа да повърне) и само ще ви забави.

Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности върху кожата си. Ако при ваденето кърлежът се разкъса и челюстите му останат в раничката, извадете ги, както бихте вадили забита треска.

След като махнете кърлежа, промийте ухапаното място с топла вода и сапун и го дезинфекцирайте със спирт. Ако при ваденето сте разкъсали кърлежа или по невнимание сте го смачкали, дезинфекцирайте старателно.

След като махнете кърлежа, поставете го в добре затварящо се шишенце. Напишете на шишенцето датата. Съхранявайте го поне един месец, за да може при нужда да го покажете на специалист, който да определи вида му. През това време следете за белези на лаймска болест.

Най-характерният от тях е голямо зачервено петно около мястото на ухапване, което впоследствие се разширява още и може да стане пръстеновидно (т. нар. “биволско око”). Други белези са: подуване на близките стави, грипоподобни или неврологични оплаквания. Бъдете нащрек и за други оплаквания - да не забравяме, че лаймската болест не е единствената зараза, пренасяна от кърлежи.