Като пиете червено вино по празниците, вие се грижите за вашето здраве. Науката доказа, че една чаша дневно удължава живота и предпазва от съпътстващите старостта заболявания. Това се дължи на веществото ресвератрол, което активира гена SIRT-1.
Ресвератролът е антиоксидант от групата на полифенолите и се съдържа в ципите на гроздовите зърна, боровинките и фъстъците. Полифенолите имат висока антиоксидантна активност, дори по-голяма от тази на витамините А, Е и С. Ресвератролът осигурява 95-процентов щит срещу образуването на свободни радикали, причиняващи стареене и увреждане на клетките (за сравнение: при витамин Е защитата е 65%, а при витамин С - около 37%). Най-голямата концентрация на ресвератрол е открита в ципата на черното грозде. Именно това прави червеното вино и гроздовия сок най-големите естествени източници на веществото. Установено е, че червеното вино съдържа 10 пъти повече ресвератрол от бялото.

 Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

Умерената консумация на червено вино (1-2 чаши дневно) намалява симптомите на менопаузата и предпазва от остеопороза. Това се дължи на способността на ресвератрола да проявява качества и на фитоестроген. Той може да се използва като хормонозаместителна терапия, без да проявява странични ефекти (като повишаване риска от карцином на гърдата например). Освен това в ролята на естроген ценното вещество подобрява водния баланс на кожата и нейната еластичност, намалява бръчките и подпомага подмладяването.

Ресвератролът оказва силно влияние на обмяната на веществата. Той не позволява превръщането на предшествениците на мастните клетки в зрели мастни клетки, предпазва и от складирането на мазнини. Друго полезно негово свойство е да потиска продукцията на вещества, наречени цитокини. Те могат да причинят не само затлъстяване, а и свързаните с него заболявания, като диабет и атеросклероза. Учените се надяват някой ден ресвератролът да се използва като активна съставка за създаване на препарат срещу наднормено тегло.

И това не е всичко - полезният полифенол стимулира производството на протеин, който намалява риска от сърдечни атаки.

ТАТЯНА ЕНЕВА, Всичко за семейството