Много видни лекари смятат, че идеята е налудничава и няма да сработи, но италианският неврохирург Серджо Канаверо твърди, че все още планира да опита първата трансплантация на човешка глава в края на следващата година, съобщава изданието Voice of America, цитирано от "Фокус".

Канаверо дори има доброволец – 31-годишният руски софтуерен разработчик Валери Спиридонов, който страда от изтощителна мускулна атрофия.

Проектът на Канаверо има и привърженици в медицинската общност, включително д-р Майкъл Сър, бивш професор по хирургия в клиниката Mayo. Той твърди, че процедурата е много рискована, но експериментите показват, че повторното свързаните нервите на гръбначния мозък може действително да функционират.

По време на процедурата, която се очаква да продължи около 36 часа, главата Спиридонов ще бъде охладена до около 12 градуса по Целзий, отрязана от тялото му и, възможно най-бързо, свързана към тялото на донор в мозъчна смърт.

Канаверо ще бъде подпомаган от екип от 100 лекари и друг медицински персонал, включително някои, които имат опит в трансплантациите на глава върху животни.
След операцията, Спиридонов ще бъде държан в изкуствено индуцирана кома в продължение на 3 до 4 седмици, докато лекарите стимулират гръбначните нерви, за да се свържат отново и да започнат да функционират.

Трансплантации на различни органи са вече редовно се правят на хора в много части на света, но всички опити за трансплантации на глава при маймуни бързо са довели до смърт. Въпреки това, Канаверо прогнозира, че Спиридонов не само ще живее с новото си тяло, но ще бъде в състояние да ходи само година след операцията.Людмил Трифонов
02/14/2017 01:54:34

Замислената операция не може да даде ефект при мускулната атрофия. Мозъкът контролира процесите в организма на клетъчно ниво чрез нервната трофика. Ако не се отстранят причините, водещи до атрофия, тя ще се развие и върху новият, присаден труп. С подобна операция се създава само изключително голям риск от смърт на пациента, без терапевтичен резултат.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*