Съществуват безброй диети за намаляване на теглото. Често в стремежа по-бързо да се постигне желания резултат организмът се подлага на стрес със сериозни последствия за здравето. Полезно е да се знаят най-често допусканите грешки при започване на диета.

Грешка първа

Строгата диета води до бързи резултати, но след приключването и теглото бързо се възстановява, а понякога дори се увеличава. Причината е в нарушаването на създадения с години стериотип на хранене. След приключване на диетата организмът бързо се връща към стария режим. При това, колкото е по-строга диетата, толкова е по-малко ефективна.

Грешка втора

Ефектът от диетата намалява, ако пиете алкохол. Алкохолът забавя дейността на кората на големите полукълба на мозъка и намалява чуствителността на слизестата обвивка на стомаха и червата. Пиещият човек не може да усети чуството на насищане и това води до преяждане.

Грешка трета

Ядете много бързо. Французите казват, че храненето не е за да се напълни стомаха, а да се насладим на храната. Засищането от храната се усеща 20-30 минути след ядене. Яжте бавно и следвайте поговорката "Когато ям съм глух и ням". И още един важен момент. В устата са вкусовите рецептори. Старайте се да задържате по-дълго храната, да усетите нейния вкус и аромат. Така ще почуствате удоволствие от храненето и бързо насищане.