Човешките папиломни вируси могат да предизвикат различни образувания по кожата и лигавиците на хората. Кокошите тръни или брадавици са част от тези образувания. При попадане върху кожата на предразположен индивид вирусите предизвикват разрастване на рогови клетки в зоната и надигане над околната кожа.

Когато се разполагат по стъпалата, в резултат на тежестта на тялото те всъщност прорастват навътре в тъканите и често предизвикват болка при ходене. За справянето с този патологичен процес е отговорна имунната система. Понякога тя не реагира своевременно и трябва да бъде стимулирана, за да се премахнат вирусите от кожата.

Още от древността са използвани различни средства за стимулиране на локалния имунитет и разрушаването на брадавиците по кожата.

Киселините са едни от най-често използваните такива средства. Техният начин на действие позволява отстраняването на свръхвроговената повърхност на кожата и предизвикване на локално възпаление в резултат на дразненето на подлежащите и околни тъкани.

Това локално възпаление всъщност представлява неспецифична стимулация на имунитета, който от своя страна в резултат успява да се справи с патологичния процес.

Салициловата киселина е една от най-често прилаганите при този тип заболяване на кожата. Тя трябва да престои достатъчно дълго върху кожата, за да може да бъде ефективна.

Желателно е преди нанасяне кожата да бъде “накисната” за известно време в хладка вода, особено когато става въпрос за проблеми по краката. Това предизвиква размекване на роговата тъкан на кожата и повишава многократно ефективността на киселината.

Дали ще сложите киселината върху домат, или друг "носител", не променя ефективността на киселината, но тъй като тя трябва да престои върху кожата 7-8 часа, по-добре е да използвате готови препарати, налични в аптечната мрежа, които прилепват отлично и не създават затруднения при осъществяването на ежедневните активности.

Същото се отнася и до растителните сокове, които имат свойството да предизвикват локална възпалителна реакция.

Чесън и прополис също може да бъдат прилагани локално като метод, стимулиращ местния кожен имунитет.

Един от най-евтините описани методи представлява залепването на обикновена скоч лепенка всекидневно върху засегнатата зона. Предполага се, че лепилата предизвикват дразнене и стимулиране на локалния имунен отговор.

Ако брадавиците са много на брой и са пръснати по кожата, трябва да се обърнете към специалист и те да бъдатотстранени с помощта на методи за локална контролирана деструкция (разрушаване) като замразяване с течен азот, химиодеструкция (трихлороцетна киселина) и др.