Това, което ядем, може да има ефект върху настроението и метаболизма ни. Популярната, но често недоразбирана дума, е етикет за процеса на разграждането и усвояването на храната, на нейното превръщането в енергия.

Метаболизмът може да е мощен и бърз като атомна централа или задрямал като ТЕЦ на некачествени въглища. Както и удоволствието впрочем.

Ако направите прости промени в диетата си, вие може да повишите емоционалния си градус и да включите обмяната на веществата на режим "реактор".

Ползите са огромни. Поддържането на добро настроение ще ви помогне да се придържате към здравословен хранителен режим, да станете по-продуктивни и да повишите самочувствието си. А благодарение на това да получавата най-хубавото от живота, съветва консултантката по хранене Никол Берковиц, която повече от 10 години наблюдава ефектите от различни диети в болница в Торонто. Тя е убедена, че за човека храненето не е само необходимост, а и средство за контрол на здравето. Благодарение на десетките изследвания науката диететика вече разполага със задоволително голям списък от храни, които стимулират отделянето на хормоните на щастието.

Точно те са в арсенала за възможно най-приятната битка срещу излишните килограми.

Храните с високо съдържание на аминокиселината триптофан може да увеличи нивата на серотонин в мозъка, като по този начин допринася за чувството на душевен комфорт, оптимизъм и спокойствие, твърди биохимичката Абигел Милър, която се е посветила на популяризирането на здравословния начин на живот. Тя съветва в рамките на деня да се премат задължително някои от храните, които съдържат катализатора на щастието. Сред тях най-популярен е шоколадът, но по разбриаеми причини диетолозите подреждат на първите позиции сушените кайсии, фурмите, бананите, авокадото, орехите, слънчогледовите и тиквени семки, сусама, овесените ядки, кафявия и черния ориз, млякото, изварата, по-постните меса.

Освен с триптофан тези храни в една или друга степен ни зареждат и с витамините А и Е, В и С, фосфор, магнезий, желязо, цинк, калий. Фибрите пък способстват да се разпредели равномерно и постепенно усвояването на въглехидратите и така регулират кръвната захар и глада. Отделно са средство да се намалят неблагоприятните ефекти от заседналия начин на живот, като улесняват работата на стомаха и червата. Неудобство може да бъде, че в сушен вид кайсиите например са почти 5 пъти по-калорични от пресните и само 5-6 парчета се равняват на около 250 калории.

Повечето от другите храни от групата също са доста енергийни и при наднормено тегло не бива да се прекалява с порциите. Въпреки че освен за добро настроене триптофанът спомага за притъпяване на глада и държи надалече безсънието, ако килограмите ви вече са повод за тревога, не прекалявайте с "щастливите" храни.

Тялото ни се отблагодарява с хубави емоции и когато му набавяме по естествен път полиненаситени омега-3 мастни киселини.

Освен че са от жизненоважно значение за нормалния метаболизъм, те подобно на триптофана вдигат настроението и топят неспокойствието и страховете.

За ползата от омега-3 мастните киселини започва да се говори с респект през последните 20-ина години, след като учените си обясняват парадоксалния инуитски феномен, наречен така по името на група ескимоски народи. Те ядат предимно много мазни риби, но независимо от това сърдечносъдовите заболявания са изключения.

Тайната се приписва точно на полезните мазнини, въпреки че в средите на кардиолозите има и мнения, че ролята им е силно преувеличена. Но пък обемът на изследванията се разширява и се търсят връзки омега-3 мастните киселини - профилактиката на болести на мозъка, нервите и очите. Има ги в много риби - сьомга, скумрия, херингата, аншоа, сардини, тон и други. Заблуда е обаче, че който не ги обича, не може да се възползва от важната съставка. Тя присъства и в яйцата и месото на птици и животни с достъп до прясна растителност за храна, както и в ядки, семена, горски плодове, билки. Има я в лененото семе, тиквените семки, орехите, лешниците, червената боровинка, тученицата (у нас смятана най-често за бурен, а всъщност ценен зеленчук, предлаган по пазарите на много държави наред със зелените салати).

Често за набавянето на омега 3-мастни киселини се разчита направо на масла, които ги съдържат. Но според натуромедицината най-полезни са в изходната си необработена форма в храните. Вчисто практичен план така се избягва и рискът от окисляване при по-продължително съхранение.

С позитивни емоции и жизнена енергия ни зареждат и храните, които съдържат фолиева киселина и останалите витамини от група В, най-вече В6 и В12.

Хубавото е, че е трудно да се стигне до предозиране, което според медиците е също толкова вредно, колкото и дефицитът.

Тези важни за мозъка и нервната система витамини си набавяме от спанака, лапада, марулите, цвеклото, граха, броколи, зелето, житните кълнове, дрождите, хляба. Но също така и от яйчния жълтък, черния дроб, агнешкото месо. Освен това се смята, че храните с фолиева киселина са особено важни за бременните - помагат за нормалното развитие на плода. (24часа)

Георги Мамалев: Свинско със зеле ми създава настроение

Наистина има храни, които на мен лично ми създават настроение, но не вярвам от тях да отслабвам, пък и не това е целта. Аз съм човек традиционалист - свинското със зеле например ми доставя истинско удоволствие. Обичам и рибата, която ми напомня за пътуване в екзотични страни или най-малкото за Созопол, който обожавам.

По принцип не съм гастроном, не съм и чревоугодник. Храня се набързо, динамично, не обръщам особено внимание на детайлите в менюто. За мен най-важна е компанията. Ако е приятна, ако се събереш с хора, с които ти върви приказката, какво значение има какво ядеш. И обратно, ако се храниш сам, затворен вкъщи, самотен и потиснат, предполагам, че това може да редуцира ефекта и на най-диетичната храна.

Настроението със сигурност има значение за доброто храносмилане и за здравословния тонус.

Иначе аз отслабвам основно с движение и глад. Алкохолът също има роля. Спра ли го, от само себе си свалям 1-2 кг за седмица.

Не си падам по някакви специални здравословни съвети и препоръки.

А когато става дума за вталяване, основният ми принцип е разделно хранене - хубавата храна на едно място, аз - на друго. (24часа)

СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС