Няма такова чудо като универсална диета за отслабване, твърдят в хор специалистите по хранене. И само най-подозрителните свързват думите им с косвена покана да харчат пари за консултация. Иначе от опит всеки е усетил, че това, което перфектно вталява някой приятел, изобщо не впечатлява личния му метаболизъм.

Едното обяснение е, че всеки организъм е уникален. Второто, не по-маловажно - особеностите на характера. Когато се насилваме да вървим срещу темперамента си в преследване на някакви работещи при други хора правила, много често се проваляме.
Когато някой каже "не мога да спазвам диети", това просто означава, че не е намерил своя режим. Ако сте импулсивен човек и обичате приключенията, то вие се нуждаете от диета, различна от тази на дисциплинирания ви и търпелив приятел. Лекарите разделят хората, които наистина искат да намалят теглото си (защото мнозина само говорят и не предприемят нищо), на пет основни групи и предлагат трикове, с които да помирят характера си с диетата.

Всеки тип има своите добри и лоши страни и в зависимост от тях експертите препоръчват похвати за постигане на траен успех без непосилни забрани.

1. Вманиачени по полезното хранене. Мантра: Никога нищо вредно в устата!

На пръв поглед тази група изглежда идеалният пациент. Но дали? Привържениците на здравословното хранене често стигат до крайност. В развитите държави тези хора стават все повече, а орторексията - мания по полезно и качествено хранене, вече е задминала по масовост болестното увлечение по отслабване - анорексията. Искат всяка хапка да ги "зарежда" с енергия и полезни вещества и избягват т.нар. празни калории. Инструкторът по диететика Карла Макмилън обяснява във „Фемили доктор маг", че този тип хора известно време отчитат добри резулти благодарение на прецизността си. Но непрекъснатият самоконтрол никога да не докосват безполезни храни изморява и саботира мотивацията. И килограмите лесно може да тръгнат нагоре - някои от най-полезните храни, като ядки, са доста калорични.

Орторексикът превръща вечерята в нещо като зареждане на бензиностанция и е скучна компания не само за приятелите, но и за самия себе си. Учените съветват тези хора да се хранят в компания, което по естествен път ще ги подтиква към умерена консумация на всички видове храни и ще пести напрежение да се анализират хапките. Дребните "прегрешения" са необходими на мозъка, за да може да превърне здравословното хранене в начин на живот завинаги.


2. Фитнес фанатици. Мантра: Блъскай, блъскай, блъскай!

Също все по-многоброен отбор. Заради убедеността, че упражненията са мощно средство за поддържане на здравето и теглото. Но трябва да се направи уговорката, че и с тях не бива да се прекалява. Макмилън описва фитнес групата не толкова като маниаци по здравословния начин на живот, а като увлечени от мисълта за външния си вид хора. Оприличава феномена на спортна булимия, а диетата е насочена само към трупане на мускули. За сверяване на часовника инструкторът препоръчва преследвачите на бицепси да се вслушват в коментарите на близките си, които често дават сигнали, че блъскането минава обичайните граници. Освен това при хора, свикнали на големи натоварвания, килограмите започват да се трупат при всяко разреждане на тренировките. Справка - бившите спортисти, убеждава експертът по хранене.


3. Броячи на калории. Мантра: Лъжица, вилица, нож. И калкулатор!

В тази философия няма ограничаване на типове храни като при спортягите или класации по полезност, но пък какво пресмятане пада... И често дава обратен ефект от стреса да се вмества човек в 400 калории примерно.

Диетологът Памела Нисевич предупреждава, че педантизмът при този тип хора може да намали неразумно разнообразието в менюто. Също така да се превърне в бариера пред всяко ново ястие, защото "не е ясно колко калории има". Друг скрит риск е забавянето на метаболизма при придържането към твърде малко калории и недостиг на хранителни вещества. Перманентното пресмятане на баланса за деня отнема време, енергия и затормозява мозъка, което като цяло действа обременяващо и наслоява досада. Нисевич предлага на броячите на калории да си изготвят седмичен план с по няколко равностойни като калории варианта, за да намалят страха си да не надскочат нормата. Наред с психическото спокойствие тази техника гарантира и поддържане на кръвната захар до лягането - нещо, което иначе не е сигурно в дни с "изчерпване" на разрешените калории още до обед.

Алтернативен полезен съвет е предварителното записване на калориите в предпочитаните ястия и използването на еднакви бели съдове за сервиране. Идеята е, че и най-недоверчивият ще има и числов ориентир, и зрителна представа за изяжданото количество. Така се намалява и рискът от автозаблудата, че непрекъснато ограничаване на калориите дава идеална фигура.


4. Вечният гладуващ. Мантра: На диета си!

По своята същност повечето диети водят до сваляне на тегло поне в краткосрочен план. Но подсъзнателно човек не приема ограничения без край. Мозъкът се нуждае от "отпуск" в спазването на забраните. Иначе има риск да капитулира пред изпитанието и тогава идват безконтролно ядене и йо-йо ефект. Затова е добре от време на време диетите да се нарушават, но без крайности.

5. Непукистът. Мантра: Нищо човешко не ми е чуждо!

При този тип личност заплахата идва от прекалената им толерантност към апетита. Съветът е да си набележат алтернативи на вкусните неполезни храни и на храненето в ресторанти и да се придържат към тях. За по-дисциплиниращо може да си записват какво ядат и по колко.