Можеш да се храниш полезно и с по-малко пари. Данък здраве ще създаде
още стимули за това, казва пpoф. Бoжидap Пoпoв, пpeдceдaтeл нa Бългapcкoтo дpyжecтвo пo хpaнeнe и диeтeтикa

- Проф. Попов, колко души завършиха курса по програмата “Хранене и здраве” на Медицинския фукултет на СУ и дружеството по хранене? Какви хора идват?

- Досега са около 160, но и в момента броят им се увеличава, защото в първата събота на месец юни започна обучителен модул за поредната новосформирана група. Радостно е, че участниците са все по-млади хора. Но това е и знак, че има дефицит на достоверна информация по темата. Отдавна се говори, че повече знания за храненето трябва да се дават в училището, време е това да стане и факт. За да са младите българи по-критични в морето от непроверени и често изкривени или направо опасни препоръки за диети в интернет. В курсовете се записват хора от всякакви професии, идват както загрижени за личното си ниво на информираност млади мъже и жени, така и лични лекари, което ме радва, защото доскоро от техните среди нямаше интерес. А те най-често общуват с пациентите и може да са много полезни в изграждането на правилно отношение към храненето.

Българинът яде много солено, прекалява със захарта и мазните храни, а пренебрегва пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, рибата. Това е главната причина за драматичната статистика за сърдечносъдовите заболявания и високата смъртност от тях.

Вече не са сензация

30-годишни мъже

с масиран инфаркт

Начинът на хранене има роля и за увеличаване на раковите заболявания. Не споменавам затлъстяването, защото връзката е най-очевидна, по-важно е хората да осъзнават, че загрижеността в тази област съвсем не е по естетически подбуди.

Най-честото оправдание за нездравословното хранене е, че полезните храни са скъпи. Това не е така. Например скумрията е поне 4-5 пъти по-евтина от сьомгата, а в същото време съдържа 3 пъти повече от полезните омега-3 мастни киселини.

- Намерението на здравното министерство да се въведе 5% данък върху нездравословните храни поражда въпрос кои точно са те, вие как ги степенувате?

- Нуждата от лесно и разбираемо указание за здравословното хранене, което с един поглед да ориентира хората какво е полезно и кое - не толкова, се появява още в края на миналия век. Отговорът беше първите нагледни указания, т.нар. хранителна пирамида, които все още се използват като начин да се покажат основните групи храни, от които човек се нуждае, и в какво съотношение. В началото основата им - с най-голям дял от храната за деня, са зърнените храни, които обаче от днешна гледна точка са много калорични.

Оттогава нещата са много променени. Модерната наука днес поставя в основата пресните зеленчуци и плодовете, за деня човек трябва да изяжда поне 500-600 грама.

С постепенно намаляващ дял следват млякото (най-полезното е киселото мляко) и млечните продукти, останалите животински храни - яйца, месо, риба.

В средата на пирамидата са зърнените, най-добре пълнозърнести, и бобовите храни и ядките.

Към все по-стесняващия се връх са мазнините.

Още по-малко трябва да са захарите -

при 2000 калории за

деня, добавена захар

не бива да дава

повече от 10% от

енергията, или 50-60 г

На върха на хранителната пирамида, т.е. с най-малък дял, е алкохолът.

- Алкохолът - храна?

- Той е официална част от хранителната пирамида от 1997 г., когато на световен конгрес по хранене всички се обединихме около два факта. Че като носител на калории алкохолът също е храна - 1 грам дава 7 калории, и че в малки дози - за жените около 15 мл в абсолютни единици, а за мъжете - до 30, той е полезен за здравето. Мъжкият организъм средно два пъти по-бързо разгражда алкохола и затова и нормата е удвоена.

- Тези 15 единици абсолютен алкохол за жените на какво се равнява в питиета?

- Приблизително на една бира от 330 мл, на 150 мл вино или на около 40 мл концентрат. Горе-долу това са количествата, за които са предназначени и стандартните чаши за съответните видове питиета. С тези количества не може да се напиеш.

Умерената

употреба на малки

количества алкохол

има повече ползи

за здравето,

отколкото вреди

Той намалява стреса, отпуска и разширява кръвоносните съдове. Препоръките на Световната здравна организация обаче са да не се преследва “нормата” всеки ден. А за 1-2 дни от седмицата човек да пропуска дори и това минимално количество. Алкохолът се разгражда по-бързо, когато е приет с храна, и по време на физическа активност. Но в минималните количества по принцип е трудно здрав човек да се напие.

- За кои групи храни е по-вероятно да попаднат в списък за облагане с допълнителен данък здраве?

- Теоретично това са храните с прекалено много добавени захар, сол, мазнини. Подобна мярка

ще стимулира

производителите

да променят към

по-здравословно

рецептите

на продукцията си. Това, от една страна. Но ефектът ще се подсили и по още един начин - по-високи цени на храни, които не са полезни, ще ограничат и покупката им.

- “Много” е относителна категория, може ли да я подкрепите с примери?

- Трудно е да се каже точно за всеки продукт, но ориентировъчно се знаят параметрите на нормите. За добавената захар вече стана дума, но

в лимита от 50-60 г

добавена захар

за деня не влизат

естествените

въглехидрати от

плодовете и

зеленчуците

Според препоръките на Световната здравна организация ограничението за солта трябва да е до 3-5 грама - около 1 равна чаена лъжичка, общо от всички приети през деня храни. Включително скритата сол в много от готовите продукти.

Смущаващото е, че проучване, напрпавено у нас, установи прием на 15-20 грама натриев хлорид. Наднормените количества се свързват с повишен риск от високо кръвно и сърдечносъдови проблеми като цяло. За свикналите да ядат по-солено се препоръчва поне да използват т.нар. калиева сол - с почти равни количества на натрия и калия. Това не се отразява на вкуса, а се намаляват ефектите от прекомерно колричество натрий.

На мазнините

не трябва да се падат

повече от 30 процента

от калориите за деня

Всеки може да изчисли за себе си ориентировъчно колко е това в количество. Стойностите зависят от препоръчителната за конкретния човек енергия в зависимост от пола му и доколко е активен физически.

- Как се изчислява препоръчителният таван за мазнините?

- Не е сложно, само трябва да се знаят няколко базови условия. За жени и мъже, които предимно седят, се препоръчва таванът на приетата за деня енергия да е в рамките съответно на около 2000 и 2400 калории. При средна физическа дейност през деня - съответно 2400 и 2800, а за много усилена работа или спорт - 2800 и 3200.

При пресмятането трябва да се вземе предвид, че 1 грам мазнини са 9 калории, за разлика от алкохола, който в същото количесто дава 7 калории, и въглехидратите и белтъчините, при които всеки 1 грам е равен на 4 калории.

Като цяло по-полезни са растителните мазнини. Но при умерена употреба няма проблем човек да хапва и животински. През последното десетилетие се установи, че сме били

прекалено и ненужно

критични към

мазнините от

животински произход

Оказва се, не са толкова опасни за здравето, за колкото ги мислехме. Разбира се, с мярка и в зависимост от здравето и възрастта.глупости на търкалета
06/04/2018 19:45:51

рибите от морета, океани и Дунав са фрашкани с тежки и радиоактивни метали, а горкото палмово масло не е толкова опасно както се тръби- производителите го влагат, защото е евтино, а продуктите са скъпи пак и те са на печалба.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*