Камъните в бъбреците и уретера са често срещан проблем, за който човек може да не знае до момента, в който са станали толкова големи, че въпреки опита на тялото да ги изхвърли, образуванията не могат да минат през тесните пикочни пътища.

В екстремния случай причиняват запушване на канала и правят невъзможно оттичането на урината от бъбрека. Но дори и при частично блокиране на уретера човек изпитва доскомфорт и болки, както и трудности с ходенето до тоалетна.

Камъните отдавна не са проблем за медицината, днес стремежът е освобождаването на пикочните пътища да е възможно най-щадящо за пациента. През последните години това увеличава възможностите за неинвазивно и безболезнено разбиване на образуванията - практика във високоспециализираните болници.

Сред последните придобивки на урологичната клиника в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска” е последен модел модулен литотриптер за разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система (на езика на медицината екстракорпорална литотрипсия), съобщи лечебното заведение.
С новата апаратура лечението на бъбречнокаменната болест става с фокусирани
електромагнитни ударни вълни и без необходимост от упойка.

На психологическа основа - повече заради страх от болка, някои хора настояват за анестезия и по тяхно желания ги обезболяваме, но всъщност болка не се усеща по време на процедурата. Това обясни проф. Петър Панчев, дмн, началник на отделението по онкоурология в болницата. Специалистът е един от лекарите, които работят с новия апарат. Той дава възможности и за извършване на всички ендоскопски манипулации и контрастни изследвания.

Модерният литотриптер е подходящ за използване и при деца, и при възрастни.
Под ехографски или рентгенов контрол апаратът насочва прецизно фокусираните вълни в кристалната решетка на камъка. Под тяхно въздействие структурата на образуванието се разрушава и раздробеният камък се изхвърля по естествен път с урината.

Обикновено процедурата трае 40-50 минути

и още същия ден човек си отива вкъщи

В рамките на 10-15 дни и най-много до 3 месеца организмът изхвърля всички раздробени парченца от камъка. Понякога това става неусетно или с малък дискомфорт, но е възможно при някои хора да е съпроводено с болка, обясни проф. Панчев.

Апаратът дава възможност в зависимост от разположението на камъка шоковите вълни да се въвеждат от различни посоки. Тази гъвкавост на техниката осигурява комфорт за пациента, докато тече интервенцията - човек остава удобно легнал.
Едновременното използване на рентгенови лъчи и ултразвук дава възможност методът да се прилага и при камъни, които не се виждат ясно само с ултразвук.
Друго предимство на новата апаратура е, че с нея се намалява дозовото облъчване - и за пациента, и за медицинския екип.

Фактът, че методът не е оперативен, намалява риска от възможни хирургически усложнения.

Лечението е ефективно за разбиване на всички видове камъни, независимо от разположението им в пикочно-отделителната система.

Според досегашния опит на уролозите 

лечението е успешно в над 92% от случаите

С този метод може да се разбиват малки камъни. Това означава да не надвишават 22 милиметра в най-широката си част.

В практиката си уролозите нерядко откриват къмъни с големина до 40-50 милиметра, но в световната практика са познати и рекорди - до 80 милиметра.
Преобладаващо пациенти са мъжете - при тях по-често се откриват камъни в отделителната система. Преминаването на образуванието в уретера обикновено води до внезапна силна болка в кръста с излъчване към слабините и тестисите. Коликата може да е придружена от изпотяване и гадене, висока температура и втрисане.

В 80% е възможно камъкът да се придвижи сам по естествения път на урината. Процесът може да се подпомогне с обилно пиене на течности, но лекарите съветват при изброените симптоми или някои от тях да се търси консултация с нефролог или уролог, защото може да са сигнал за спешно състояние.Весо
01/30/2017 19:05:53

Само пари за вносна апаратура харчат! Защо да е евтино, като може да е скъпо! Отдавна беше направено евтино природно лекарство за почистване на бъбреците, жлъчката и кръвоносните съдове от отлагания в тях, но го спряха. Кой знае защо?!? Фармалит и Оксалит. Имаше производство в Дупница, после в Трояфарм. Сега може би ги продават все още някъде под тезгяха...

Вили
01/30/2017 19:15:02

Само пари за вносна апаратура харчат! Защо да е евтино, като може да е скъпо! Отдавна беше направено евтино природно лекарство за почистване на бъбреците, жлъчката и кръвоносните съдове от отлагания в тях, но го спряха. Кой знае защо?!? Фармалит и Оксалит. Имаше производство в Дупница, после в Трояфарм. Сега може би ги продават все още някъде под тезгяха...

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*