Затварят и 10 дома за хора с умствена изостаналост

25 хил. шизофреници и още 28 хил. души с умствена изостаналост и деменция ще се лекуват с домашни посещения на медицински екипи, вместо да бъдат затваряни в институции. За част от тях ще трябва да се осигурят и домашни помощници и нови центрове за подкрепа. Това е една от целите, заложени в плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа до 2021 г.

В него е разписано, че хората с увреждания трябва постепенно да се изведат от специализирани институции, а първите 10 с най-лоши условия да се закрият.

За целта ще се осигури подкрепа на 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, изведени от специализирани институции. Дневна, почасова или резидентна грижа пък ще има за над 2000 души с увреждания и зависими възрастни хора.

Социални услуги в

домашна среда ще

има за още 17 000 лица. За още толкова ще се осигури социален патронаж - приготвяне и доставка на храна по домовете, битово обслужване, съдействие за получаване на общо и специализирано медицинско обслужване. За целта ще са нужни още 20 млн. лв. годишно от бюджета на здравното министерство.

До 2021 г. е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги за 2 140 потребители - 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция, други 16 за хора с увреждания, както и 10 за социална рехабилитация. 68 трябва да са центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни.

В мерките е разписано, че ще продължи и предоставянето на социални услуги в домашна среда - личен и социален асистент,

домашен помощник

за над 30 хил. души

За това през следващата година ще се отделят над 70 млн. лв. От 2021 г. от държавния бюджет ще са необходими още 18,3 млн. лв. за новите услуги, като от закриването на домове ще се направи икономия от 6,7 млн. лв.

В момента около 11 000 възрастни и хора с увреждания живеят в 161 институции, а чакащите за настаняване са 3600. От тях 2200 са лицата с психични разстройства, умствена изостаналост и деменция. 240 са хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични болници. Те нямат нужда от активно лечение, но не може да бъдат изписани защото нямат жилище, роднини или близките им не желаят да се грижат за тях.