Замърсяването на въздуха с прахови частици е свързано с понижено качество на спермата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало близо 6500 мъже на възраст между 15 и 49 години в Тайван. Наблюдаваният в рамките на изследването ефект от замърсяването върху формата на сперматозоидите е слаб. Но повсеместният ефект от замърсяване с фини прахове частици PM2.5 върху нормалните размери и форма на сперматозоидите може да доведе до безплодие много двойки, увериха авторите на изследването, предаде БТА.

Участниците минали стандартни медицински прегледи между 2001 г. и 2014 г., при които било преценено качеството на спермата им. Нивата на PM2.5 били преценени за 3-месечен период и за средно две години, като бил използван математически модел, комбиниран със спътникови данни на НАСА. Всяко увеличаване на фините прахови частици с 5 микрограма на куб. метър въздух за средно две години било свързано с 1,29-процентно намаляване на нормалните размери на сперматозоидите.

Колкото и да е парадоксално, учените наблюдавали също взаимовръзка между увеличената концентрация на сперматозоидите и покачването на нивото на праховите частици. В случая вероятно става въпрос за своеобразна компенсация за деградацията на формата на сперматозоидите.

"Изследването е базирано върху наблюдения и не установява причинно-следствена връзка между замърсяването и регистрираните модификации на спермата", отбеляза британският експерт Кевин Макконуей. Авторите на изследването взели предвид различни фактори, като възраст, образователен ценз, индекс на телесна маса, тютюнопушене и употреба на алкохол, които могат да повлияят върху резултатите. "Не са взети обаче предвид работните места на участниците", поясни Макконуей.