На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева,
Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница

Копривна треска е другото име на уртикарията. То произлиза от латинското название на копривата (Urtica dioica). Обривите, които се получават при опарване от коприва, са класически уртики и затова в почти всички европейски езици се употребява наименованието “копривна треска”.
Копривната треска, или уртикатрията са събирателна диагноза за група от 12 заболявания, различни като прогноза и лечение. Обединяващо звено между всички тези заболявания е появата на бързопреходни уртики по кожата и силният сърбеж и парене, който ги съпътства.
За да разберем какъв вид е уртикарията при тази пациентка, трябва да отговорим на два въпроса:
1. Защо обривите са само в областта на натиск от колана?
2. Защо кожните проблеми се появяват само през пролетта и есента?
Отговорът на първия въпрос е свързан с дванадесетте различни разновидности на уртикарията. При спонтанна уртикария, която е най-честият вид, обривите са разпръснати по цялото тяло.
Причиняват
се от прием
на различни
храни,
лекарства или инфекциозни и автоимунни заболявания. Спонтанната уртикария се лекува с антихистаминови средства и обикновено отзвучава бързо. Само в малък процент от пациентите острото заболяване преминава в хронично и тогава терапията е трудна и изисква много време.
Вторият вид уртикария се среща при една четвърт от пациентите и се причинява от физикални въздействия - студ, топлина, натиск, вибрации, лъчи с различна дължина на вълната и т.н.
При този вид обривите се появяват на мястото на действие на дразнителя.
Нашата пациентка попада в тази група - уртиките при нея се дължат на натиск от колана и са ограничени само в този участък от кожата.
Уртикарията от натиск се причинява
от одраскване
или триене
на кожата
Обривите са с характерна линейна форма и траят няколко минути до максимум 1-2 часа. Заболяването е хронично, трудно за лечение и с обща продължителност средно до 9 години.
Лечението се състои в отстраняване на провокиращите фактори. Трябва да се избягва пристягане, триене, носене на тесни дрехи и допълнителни колани и презрамки. Антихистаминовите препарати са основно лечение и при уртикария от натиск, като при тежки случаи понякога дозата се увеличава до 3-4 пъти дневно от лекуващия лекар. Възможно е комбиниране на антихистамините с кортикостероиди и някои други специфични лечебни средства.
Вторият проблем при пациентката е по-труден. Обикновено уртикарията от натиск
не се влияе
от годишните
времена
(за разлика от екземите и псориазиса). Възможно е съчетанието на няколко фактора - например студ и натиск, допълнително да доведе до засилване на симптомите при студено време.
За да се отговори категорично на този въпрос, е необходим преглед от дерматолог, който да прецени дали обривите са от един и същ вид и да предпише съответното лечение.