Плачовете на бебетата активират определени зони, свързани с движението и говора, в мозъците на майките им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Те потвърждават биологичното естество на майчиния инстинкт.

Учени изследвали поведението на 684 жени, които за пръв път станали майки, в 11 страни - Аржентина, Белгия, Бразилия, Камерун, Франция, Израел, Италия, Япония, Кения, Южна Корея и САЩ. Освен това мозъците на участничките били изследвани с ядреномагнитен резонанс. "Опознаването на реакциите и съответстващата на тях мозъчна активност у жените могат да допринесат да се идентифицират рисковете от малтретиране за децата", отбелязаха учени от Националните здравни институти на САЩ.

Взаимодействията на жените с 5-месечните им бебета били наблюдавани и регистрирани, за да се разбере дали са в отговор на плачовете им, като показват състрадание, като ги разсейват, хранят ги, сменят пелените им, вземат ги в ръце или им говорят. След като анализирали изследвания с ядреномагнитен резонанс на други жени, учените констатирали, че у въпросните млади майки и у многодетните майки се активират едни и същи мозъчни зони, когато децата им плачат. Било установено, че у повечето жени бебешките плачове активират мозъчни зони, свързани с движението, говора и тълкуването на звуци.

Получените резултати навеждат на мисълта, че реакциите на майките към плачовете на бебетата им са програмирани в майчиния мозък, заключиха учените.

Изследването допълва други проучвания, които показаха, че мозъкът на жената реагира различно към бебешкия плач в сравнение с мозъка на мъжа.