В университетската болница “Света Екатерина” спасиха тригодишно момиченце чрез сложна инвазивна интервенция. Лекарите са използвали уникален за България начин, който спестява тежка операция на сърцето.

Детето е било с две вродени увреждания - анатомично голям междупредсърден дефект и тежка стеноза (стеснение) на пулмоналната клапа.

“Терапевтичният резултат е като от операция, но е спестено рисковото и много сложно хирургично лечение при изкуствено кръвообращение. Такава инвазивна интервенция с коригиране едновременно на две увреждания без операция в България не е правена", обясни проф. Генчо Начев, директор на “Св. Екатерина”.

Освен това методът спестява на момиченцето не само оперативен белег, но и дълъг болничен престой и по-бавно възстановяване.

В условията на обща анестезия екип, ръководен от доц. Пенчо Кратунков, е извършил успешно затваряне на патологичен отвор между двете камери с помощта на катетър и малко след това - разширяване на пулмоналната клапа, която по рождение е била много стеснена, а този дефект е не по-малко сериозен от междукамерния. Физиологично, за да отиде в белия дроб, където се окислява, кръвта преминава през пулмоналната клапа. Но при детето тя и подклапният апарат (изходът на дясната камера) са били много стеснени и не изпълнявали пълноценно функциите си.

Казано с езика на медицината, специалистите са извършили интервенционално транскатетърно затваряне на междупредсърден дефект с амплатцер септален оклудер и дилатация на пулмоналната клапа.

Интервенцията протече така, както я бяхме планирали, и без усложнения, резултатът от лечението е максималният, вече изписахме детето в отлично състояние, обясни доц. Кратунков.

Непрофесионалист може да си представи донякъде ноу-хауто от достъпното обяснение на лекарите, че в “Св. Екатерина” са излекували 2 дефекта на сърцето, като са достигнали до него с катетър през вена на крака. Целта е до уязвимото място да се придвижи устройство, което прилича на чадърче, и с негова помощ под рентгенографски контрол да се коригира малформацията. Също през катетър с помощно средство като балонче е решен и проблемът с клапата, която е била разширена и вече пропуска нормално кръвта.

“Света Екатерина” е пионер в този вид интервенционално лечение, но досега и там не са били третирани комбинирано две патологии наведнъж. Работата на лекарите е продължила близо 4 часа. Възстановителният период е преминал гладко, за радост на семейството на малката пациентка и на специалистите, които са я спасили.