Усложненията са главно пневмонии, в риск са хората над 65 г. и хронично болните. Да се ваксинират, съветват лекарите

Новият грипен щам “Мичиган”, който се очаква тази година, е най-сходен с пандемичния (свински), който през 2010 г. предизвика световна епидемия и продължава да циркулира вече 7 сезона. При възрастните хора над 65 г., страдащите от диабет, сърдечносъдови и други хронични заболявания протича тежко. Но не само, като цяло при 10-15% от всички болни грипът преминава в бактериална инфекция. Най-честите усложнения са пневмониите, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той очаква обаче през идващия сезон и у нас да преобладава “Хонконг”, тъй като щамът водеше заболеваемостта в южното полукълбо.

Най-добрата профилактика според лекарите е ваксината. Те съветват колкото може повече хора да се имунизират, за да намалят риска от боледуване. Дори да пренебрегнем страданията от заболяването и риска от усложнения, в чисто финансов план лечението на грипа излиза 5 пъти по-скъпо от ваксината, пресметна д-р Кунчев.
На този фон изглежда абсурден митът, че здравните специалисти изтъкват ползата от ваксините в интерес на фармацевтичния бизнес, коментира доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

Обикновено грипната вълна у нас се надига през декември - януари, но отсега е рано да се правят прогнози.

По официална статистика, която според експертите “изпуска” около 1/4 от хората, защото не търсят лекар, от грип всяка година се разболяват между 300 и 800 хиляди българи Сред тях най-голяма група са децата, тъй като се срещат за първи път с част от мутиращите всяка година вируси.

Увеличаването на настинките в момента се дължи основно на обичайните за ранната есен риновируси. Те са отговорни за неразположенията на 60-70 процента, останалите болни са жертва на аденовируси. При всички заболявания, но особено при грип е
задължително болните да си останат вкъщи и да пазят леглото, за да не пречат на организма да се бори със заболяването. Както и да не разнасят заразата. В България това не е практика, болните обикновено карат на крак. Така влошават своето положение и увеличават риска за колегите си.

Болният от грип е заразен за околните още при първите симптоми.

Грипът отчетливо се различава от баналните простуди по силата на симптомите. Температурата е висока, отпадналостта е близка до невъзможност човек да си върши работата, главоболието е мъчително, гърлото дразни като насипано с пясък, обикновено се появява суха кашлица. За отличителна черта се смята внезапното начало за разлика от постепенния ход на настинките.

“Грипът е сериозно заболяване, понякога с фатални последици. Всяка година смъртните случаи са между 250 и 500 хиляди. 90 на сто от починалите след грип са над 65 г. и това обяснява защо ги поставяме в центъра на информационната кампания за профилактика”, изтъкна ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила. Той открои като рискови групи и бременните заради особеностите на имунната система в този период, и здравните кадри, които всеки ден се срещат с вирусите.