Програмата, която ще ръководи проф. Лиана Апостолова, е финансирана от държавата с 45 млн. долара

Българката Лиана Апостолова - професор от Медицинския университет в Индиана, ще ръководи първото голямо проучване в САЩ за ранно диагностициране на алцхаймер. То е насочено към хора под 65-годишна възраст. Изследователската програма е с продължителност 5 години и е на стойност 45 млн. долара, които ще осигури Националният институт по здравеопазване.

Преди близо месец проф. Апостолова и екипът ѝ получиха първите 7,6 млн. долара, с които ще стартират програмата в началото на следващата година. Тя се нарича Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS).

“Има големи проучвания, които се занимават с късния момент на болестта, но не и за по-ранния. Затова аз и колегите ми решихме да предложим на Министерството по здравеопазването да финансира развитието на научната работа и в тази посока. Още след първото кандидатстване получихме гранта”, разказа за “24 часа” проф. Апостолова. Съпругът Валентин и двамата синове сa другата голяма радост за проф. Апостолова.

Съпругът Валентин и двамата синове сa другата голяма радост за проф. Апостолова.

Проучването ще се провежда в 16 университета в САЩ. 13 от тях ще са клинични центрове, а другите ще се занимават с обработка на събраните данни. Още в началото на първата година ще бъде създадена верига от институти, които ще работят заедно. Участниците в проучването ще са както пациенти с болестта, така и здрави хора на същата възраст. Състоянието им ще се проследява паралелно в продължение на 3 години, а

първите

резултати се

очакват след

година и

половина

През това време ще бъдат събрани клинични и психологични данни, различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания, обясни проф. Апостолова.

Другите главни изследователи в прогрмата са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвард и д-р Мария Карийо от Асоциацията по алцхаймер.

5,6 млн. са болните от алцхаймер в САЩ. Между 250-280 хил. са тези на възраст между 40 и 50 г., които по една или друга причина са развили болестта по-рано от 65 години, когато обикновено тя се проявява.

“Това е неприятно, защото те са в работоспособна възраст, но като се разболеят, не могат повече да работят, не могат и да се пенсионират, а най-малкото да отглеждат деца, които са на възраст преди колеж или в момента учат там”, казва проф. Апостолова. Професорката като малка отличничка

Професорката като малка отличничка

В плановете за развитие на програмата се включва и разрастването ѝ извън САЩ - към Европа и Австралия. До 1-2 години се предвижда изграждане на центрове и на тези континенти, за да може за хората с ранна проява на алцхаймер да се говори в по-глобален мащаб, разказа още проф. Апостолова. Засега разговори са проведени с Великобритания и Холандия, с които се очаква догодина да стартира сътрудничеството по програмата, допълни тя.

Проф. Апостолова участва в международна научна конференция по темата във Варна, която се провежда днес и утре. На нея ще бъдат обсъдени проблемите, свързани с болестта алцхаймер.

“Досега не съм имала професионални контакти с колегите ми от България, така че ще разберем повече за ситуацията тук”, каза тя. (Виж повече за конференцията долу.)

Проф. Лиана Апостолова е от София. С пълен успех завършва средното си образование в Първа немска гимназия и през 1998 г. - висшето в Медицинската академия в столицата.

Наградена е

със “Златен

Хипократ” –

звание за пълно отличие през цялото следване. Произхожда от семейство на учени. Прадядо ѝ проф. д-р Тошко Петров е един от основателите на Медицинската академия в България, а дядо ѝ проф. Стефан Попов е завеждал Катедрата по физиология на Медицинския университет в Плевен.

Веднага след завършването си тя заминава за САЩ, където продължава образованието си с резидентура по неврология в Университета на Айова. След това специализира в областта на алцхаймер и други деменции в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Там остава 12 години първо като аспирант, а после като доцент. Преди 2 години защитава професорантура по неврология, радиология, медицинска и молекулярна генетика в Университета в Индиана, където работи и до днес. Има и завършена научна специализация в клиничните изследвания. Проф. Лиана Апостолова (в средата отдясно) е част от ансамбъл за народни танци “ХороТропци”в Калифорния.

Проф. Лиана Апостолова (в средата отдясно) е част от ансамбъл за народни танци “ХороТропци”в Калифорния.

Учени от 30 държави във Варна на първа международна конференция по алцхаймер

Учени от над 30 държави в света се събират днес във Варна на първата двудневна международна конференция, свързана с алцхаймер, у нас.

Конференцията е част от програмата на американската Асоциация по алцхаймер да развие серия от такива срещи в държави, където науката в областта не е на първо ниво. Идеята е тя да се засили, като се създадат връзки и обмен между учени от САЩ, които ще изнасят лекции в съответния регион, и местните учени, обясни проф. Лиана Апостолова.

Това е едва втората такава конференция от серия предвидени, като първата се е провела миналата година в Мексико.

На конференцията във Варна ще участват учени от държави от региона, Западна Европа, САЩ и дори Израел. От България ще има много учени от София, от Медицинската академия във Варна, клиницисти и неклиницисти.

Една от презентациите ще е на доц. Иван Димитров, който ще говори за това колко често се среща Алцхаймер у нас. Спонсори на конференцията са Асоциацията по Алцхаймер и Националният институт по здравеопазването на САЩ. “Надявам се тези конференции да се провеждат ако не всяка година, то поне на 5 години”, казва проф. Апостолова.