По мутационния им профил в Клиниката по имунология на Александровска болница 
прецизира диагнозата.

Иновативен метод, разработен в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на университетската Александровска болница, дава възможност за прецизна диагноза на тежки заболявания на кръвта. По разгърнатия мутационен профил с анализ на 9 гена уточняваме вида на миелопролиферативни заболявания (неоплазми), съобщи доц. Милена Иванова.

Методът е с голямо практическо значение за бързото уточняване на състоянието и избора на най-добрата за конкретния случай терапия. Имунолозите дават резултатите до 2 дни.

Заболяванията на кръвта много често започват с прекалено общи симптоми като хронична умора и отпадналост, които може да се дължат на стотици причини и заболявания на буквално всички органи. Когато оплакванията са съпроводени с отклонения от кръвната картина, хематолозите назначават по-специализирани изследвания, но често и те не дават изчерпателен отговор за заболяването при конкретния пациент. Тогава на помощ идват генетичните методи, обясни доц. Иванова.

Натрупването на резултати от извършваните генетични анализи дава възможност да се натрупат и повече данни за честотата на мутациите в българското население, обясни доц. Иванова. Проф. Елисавета Наумова (вдясно) и д-р Красимира Чемишанска дават старт на отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите в България.

Проф. Елисавета Наумова (вдясно) и д-р Красимира Чемишанска дават старт на отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите в България.

Клиниката извършва уникални дейности като диагностика на пациенти със съмнение за първичен имунен дефицит и поддържа регистъра на засегнатите. Нарушението е наследствено. При тези пациенти имунната система не работи по очаквания начин и инфекциозните заболявания протичат тежко, повтарят се често и се лекуват по-дълго, обясни началникът на клиниката проф. Елисавета Наумова на старта на Европейската седмица на биотехнологиите. Екипът на клиниката извършва и имунодиагностиката на съвместимост преди трансплантация на органи, тъкани и клетки.

При всички хора има съвпадение на около 99,9% от ДНК, оставащият 0,1% ни прави различни. Изучаването на гените и развитието на биотехнологиите дават възможност медицината да се доближава все повече до персонилизираните терапии, изтъкна д-р Красимира Чемишанска, директор на AMGEN България. Благодарение на иновациите днес медицзината разполага с над 400 биотехнологични лекарствени продукта, насочени към повече от 200 заболявания, включително социално значими като рак, болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания, диабет и много други.

Като достъпно за малките запознаване с биотехнологиите до 29 септември Детският научен център „Музейко“  в столицата ще организира научни работилници по темата.