Тестът е безболезнен, неинвазивен, с 89% чувствителност и показва резултата в реално време.

Всяка година близо 340 жени в България умират от форма на рак, която може да бъде предотвратена. Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на онкологично заболяване при жените и ако бъде оставен да се развива без наблюдение и лечение, води до фатален край.

Много от жените, които умират от рак на маточната шийка, са на възраст между 40 и 50 години, а понякога и по-млади. Коварното е, че първите симптоми на рака маточната шийка са късни симптоми на напреднал раков процес. Жените може да бъдат предпазени от него, тъй като е възможно да се уловят ранни “предупредителни сигнали” в клетките на маточната шийка много преди те да се превърнат в ракови, обясни д-р Мариета Сирманова, акушер-гинеколог в медицинския център “Неоклиник” в София.

Почти всички видове рак на маточната шийка се причиняват от инфекция с определени типове на човешкия папиломен вирус (HPV). Съществуват над 200 типа HPV. В зависимост от връзката им с рака на маточната шийка се разделят в групи.
На практика при всички жени с инвазивен карцином на маточната шийка се доказва HPV инфекция и при 70% тя е с типовете HPV16 и HPV18.

Заразяването става чрез полов контакт с вече заразен партньор.

Наличието на инфекция обаче не означава, че тя винаги се развива в рак. В повечето случаи инфекцията е краткотрайна и организмът сам се очиства от нея. Ако обаче не настъпи самоочистване, заразените с HPV клетки могат да се превърнат в предракови.

Този процес отнема много години и дори десетилетия. Междинният период от настъпване на изменения в клетките до развитие на раково заболяване е дълъг и целта процесът да бъде установен колкото се може по-рано е напълно постижима.
Стандартният метод е ПАП тестът - взимане на клетки от маточната шийка. Но вече се прилага и иновативна медицинска технология за изучаване състоянието на тъканите по
метод, наречен флуоресцентна спектроскопия чрез използване на ефекта на биофотониката.

Методът LuViva® Advanced Cervical Scan е неинвазивен и дава възможност в реално време да се получи информация за състоянието на покривния епител на маточната шийка, което служи като маркер за предраковите изменения на маточната шийка.
Апаратът оценява структурните и биохимичните промени на клетъчно и субклетъчно ниво, обяснява д-р Сирманова.

Принципът на работа на устройството се базира на излъчването на светлина. Лъчът отразена светлина се връща към измервателната камера на апарата, където се извършва анализ. Резултатът се представя под формата на оценка на риска – нисък, умерен или висок. 

При висок риск е наложително взимането на биопсия от епитела на маточната шийка, тъй като диагнозите предрак и рак на маточната шийка се поставят само чрез взимане на материал за патоанатомично изследване, уточнява акушер-гинекологът.
Предракът на маточната шийка започва от клетки, разположени в дълбочина. При цитонамазката се изучават повърхностни клетки. Чрез методиката LuViva се изучават в дълбочина. Изследването е безболезнено, неинвазивно и не носи риск за пациента. Резултатът се получава веднага, намаляват се и ненужните биопсии при “лоши” цитонамазки. Методът гарантира до 89% откриваемост на предраковите изменения, което дава възможност предраковите промени да се установят 2 години по-рано в сравнение с ПАП теста, сравнява акушер-гинекологът. Изтъква, че за изследване с новия метод LuViva са подходящи всички жени, които водят полов живот.
Като основни индикации за прилагане на методиката д-р Сирманова посочва така наречените лоши цитонамазки, носителството на високорисков щам на човешкия папиломен вирус и за постоперативно проследяване. Апаратът оценява структурните и биохимичните промени на клетъчно и субклетъчно ниво и дава отговор за резултата в реално време.

С новия метод се улавят ранни “предупредителни сигнали” в клетките на маточната шийка много преди те да се превърнат в ракови, обяснява д-р Мариета Сирманова.