Пикът на грипа през последните 6 години, откакто съм директор на Центъра по заразни и паразитни болести, е или декември, или януари. Тази година последната епидемия беше малко по-късно – в началото на 2017 г. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус" за вирусите и бактериите през есента, които могат да доведат до инфекции.

„Не обичам много да се говори с имената на ваксиналните щамове, въпреки че колегите по този начин правят нещата по-популярни и обръщат внимание на ваксината. Като говорим за новия ваксинален щам на „Мичиган“, мога да ви кажа, че той е известен от 2015 г. Този щам е от потеклото на т.нар. пандемичния грип H1N1 „Калифорния“ се казваха предишните ваксинални щамове, сега по предложение на Световната здравна организация от месец февруари 2017 г. във ваксината за грип се включва този щам „Мичиган“. Ваксините са с 3 или 4 щама“, обясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че по принцип ваксините са с два щама – грип А или грип
Б, но тази година в нашата страна се регистрира нова ваксина – с два щама грип А и два – грип Б. „Това прави така, че подпомага възможността да бъдат предпазвани хората за циркулиращите предполагаеми групи вируси. За „Мичиган“ можем да кажем, че не е кой знае какво. Всяка година колеги приказват за някакви щамове
„Калифорния“, „Виктория“, „Бризбейн“. Кой знае какво в протичането на грипната епидемия не трябва да се очаква. Трябва да се взимат мерки, за да не сме в контакт с болни“, подчерта проф. Кантарджиев.

По думите му тези, които трябва да се ваксинират, е необходимо да го сторят септември или октомври месец. „Тези, които са с хронични заболявания, сърдечно-
съдови, особено тези със заболявания на дихателната система, трябва да говорят със своите лекари евентуално да се ваксинират или да си закупят един от двата лекарствени препарата за грип. Те са само два по нашите аптеки и не струват кой знае е колко скъпо.

Симптомите на грипа са свързани с бързото появяване на инфекция, която в рамките на няколко часа засяга организма с болки по мускулите, ставите, световъртеж, висока температура, суха кашлица, болка в гърлото, страх от светлината. Ако започнеш да взимаш един от двата препарата за грип, обикновено за 24-48 часа престава да те дразни. Не вземеш ли обаче тези мерки, трябва да се знае, че тези лекарствени средства действат първите 12, 24, до 48 часа. След това време тяхното взимане няма никакъв здравен ефект“, обясни още проф. Тодор Кантарджиев.