Готвените промени в процеса по оценяване на хората с увреждания създават реалната опасност хиляди да останат без елементарна социална закрила. Това заяви пред  "Фокус" юристът Петър Кичашки - член на Комисията за защита от дискриминация.

"Никакъв спор няма, че промяна в системата по оценка на уврежданията трябва да има. Но това не бива да става на гърба на хората. Когато правиш реформа в толкова чувствителен сектор без да отчиташ потребностите на самите хора, а мислиш само как да си спестиш някой лев, тогава обричаш дори и най-добронамерената промяна на неуспех. Промени в ТЕЛК-овете "Да", но категорично "Не" това да става на гърба на хората с увреждания", каза той.

"Опасно е НОИ да оценява уврежданията, защото НОИ е крайният платец на пенсиите за хора с увреждания. Разбира се, че интересът на осигурителния институт ще е пенсиите да са по-малко на брой. Това е все едно да поверим на лисица да пази кокошарник и после да се чудим къде са пилетата. Масово в Европа оценката на уврежданията е комплексна - прави се от комисии, в които влизат и лекари, и социални работници, и експерти. Няма нужда да опитваме да изобретим колелото, особено рискувайки потърпевши в крайна сметка да се окажат най-уязвимите в обществото ни, а именно хората с увреждания", обясни още Петър Кичашки.