В същността си фисурата представлява цепковидна раничка, разположена вертикално в аналния канал на ниво на сфинктера, т.е. от ръба на ануса до към 1-2 см навътре. Фисурата възникна след разкъсване поради запек, диария или при възпаление на аналната кожа. Веднъж възникнала, фисурата при всяка дефекация се разкъсва, предизвиквайки значими болки, евентуално и кървене. Болката предизвиква спазъм на сфинктера и тогава дори меката дефекация предизвиква разкъсване на фисурата и болка – затваря се един “порочен кръг” в протичането на заболяването. Един месец след появата си фисурата преминава в хроничен стадий – тя се “втърдява” и зарастването без адекватно лечение става почти невъзможно.

Най-често оплакванията при фисура се приемат за хемороидална болест – в тези случаи се предприема лечение за хемороиди напълно погрешно и се пропуска първия месец от възникването, когато фисурата се лекува най-бързо и успешно. Уместно е при подобни оплаквания пациентът възможно най-бързо да се обръща за диагностика и лечение към специализираните проктологични кабинети.

Лечението на фисура бива оперативно и неоперативно

Оперативното лечение, ако е добре и безопасно изпълнено, е успешно. Но вероятността от появата на нови фисури следоперативно е твърде голяма при съществуване отново на причиняващите фактори. Оперативното лечение, особено ако трябва да се повтаря при неуспех или рецидив, е необосновано при наличието на високо ефективен неоперативен метод за лечение на анална фисура. Неоперативното лечение включва приложение по определен способ на строго специфични локални средства, регулиране до норма на дефекацията, премахване на инфекцията, отстраняване на налични увеличени папили чрез латексно лигиране, локално третиране на фисурата с адстрингентни средства и специализирана апаратура – високочестотен електрокаутер.

Неоперативното лечение продължава няколко седмици в домашни условия

Първоначално в хода на лечението намаляват до изчезване кървенето и болката. Постепенно зараства и фисурата. Необходими са няколко контролни прегледи за оценка на резултата и прецизиране на лечението.

Може ли аналната фисура да заздравее сама?

При по-млади пациенти зарастването на фисурата може да стане и без специализирана намеса. Но, по правило, без лечение заболяването рецидивира и преминава в хронична форма с чести обостряния.

За повече информация http://onclinic-bg.com

За запис на час:

· 0700 1 19 19

· 0885 488 088