"Тежа 50 кг, на 39 г. съм. От 6 месеца си правя за вечерта блендирана напитка от 225 г червено цвекло, 225 г моркови, 1 ябълка/банан и чаша вода, за да се миксира по-добре. Може ли да ми навреди на черния дроб", пита Радка, читателка на рубриката "Сила за живот".

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. 

Ще откликнем и на ваши въпроси.

Може да ги задавате  

на телефон  02 942 25 62

и чрез имейл [email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с лекар.

Ето отговорът на д-р Татяна Мороховец на въпроса за ефекта от продължителното всекидневно пиене на смути от червено цвекло, моркови и ябълка:

Трудно е за вярване, но като се замислим колко полезни съставки съдържат натуралните плодови и зеленчукови коктейли, едва ли ще можем да ги изброим. А с навлизането на нови и нови уреди се увеличават в пъти възможностите да си доставим по най-вкусния начин здравословни напитки. Почти няма домакинство, което не притежава някое от домакинските улеснения за приготвяне на разнообразни смутита. Тези натурални напитки от плодове и зеленчуци действат като детоксикираща четка за организма ни. И със сигурност са по-полезни от различните лекарства, които се целят в същата мишена.

Натуралните компоненти имат незаменимото предимство да въздействат меко и комплексно на всичките ни системи.

В конкретния случай читателката на рубриката “Сила за живот” е подбрала много мощни помощници за здравето си и ги използва във възможно най-подходящата форма.
Цвеклото притежава
антиоксидантни,
антибактериални,
и слабителни
качества,
детоксикира
и тонизира
То е богато на провитамин А, а също и на бетаин, който изключително благотворно влияе на работа на черния дроб и жлъчния мехур и бъбреците. Освен това внася в организма калий и желязо - регулиране на работата на сърдечносъдовата система и важни фактори за кръвотворенето.
Присъствието на пектини - водноразтворими фибри, защитава организма ни от влиянието и натрупването на тежки метали и радиоактивни елементи, предотвратява развитие на вредни микроорганизми в чревния тракт.
(Цвеклото не губи полезните си качества при замразяване и при термична обработка, поради което се използва както прясно в салати и напитки, така и в супи, варено или в консервиран вид.)
СНИМКА: PIXABAY

СНИМКА: PIXABAY
Морковът обогатява организма с витамините А, С, В и Е, с микроелементи като желязо, калий, магнезий, йод - защитници на имунитета и зрението, и дейни участници в обмяната на веществата. А аминокиленините спомагат за извеждането на мазнини и токсини от организма.
Установено е, че за по-доброто усвояване на мастноразтворимите бета-каротини и превръщането им във витамин А е необходима мазнина. Това прави уместно
добавянето на
малко сметана
или зехтин -
1 лъжичка,
в салатите и ястията с моркови или добавянето на няколко смлени ядки или парче авокадо към смутито.
Ябълката също е богата на пектини. Подобно на аминокиселините тези вещества нормализират метаболизма и чревната перисталтика.
Комбинацията на тези зеленчуци и плод е много полезна при диети за намаляане на теглото и в разтоварващи дни през седмицата, тъй като насища организма ни с най-необходимите полезни вещества.
И съвсем конкретно за персоналното колебание на читателката: съчетанието моркови - цвекло - ябълка не може да вреди на черния дроб. Даже точно обратното - подобрява работата му и действа очистващо на целия организъм.
В заключение бих предложила и
вариант, с
който да
разнообразите
и да добавите
още полезни
вещества
от 1 морков,1 цвекло,1 стрък стъблена целина, 2 ябълки, 1 краставица, 1 връзка магданоз и малко парченце джинджифил.
Под формата на смути плодовете и зеленчуците се усвояват лесно и в максимално количество.
Със смути може да заместим вечеря, закуска или междинно хранене. Това допринася за регулиране на телесното тегло благодарение на многото фибри и ниската калорийност на напитката.