Употребата на дрога при много хора е последвана от психоза, подобна на шизофрения

- Проф. Миланова, напоследък се увеличават случаите на агресия по улиците и на обществени места. Има ли връзка с жегата, както се говори?
- Наскоро попаднах на любопитно заглавие в американскоиздание:Вирусниятгняв се разпространява като болест и разболява страната ни. Аз не съм епидемиолог и е професионално некоректно да приемам или да отхвърлям едно така формулирано твърдение.
Но като се замисля като гражданин, смятам, че сравнението много точно изразява предепидемичното състояние, в което се намира обществото ни по отношение на проявите на насилие.Вобективно немотивираните като интензивност прояви на агресия - както към граждани и юноши,така и към длъжностни лица и още повече към работници от хуманитарната област и социалните услуги, има нещо наистина застрашително.
- Какви са причините за това по-необичайно, ново явление за нашето общество?
- Ескалацията е очевидна и причината със сигурност не е една. Психиатрията свързва гнева с вътрешно напрежение и тревожност в състояние на безизходица, а необоснованата агресия е неговата поведенческа проява.В състояние на гняв поводи се намиратлесно, за да се освободи натрупаното напрежение. Очевидно е, че следва да се търсят причините за напрегнатостта, тревожността и чувството за безизходица у хората, които при тези с по-нисък праг на поносимост и особено при тези с по-ниска степен на социализация водят до неконтролируем гняв и агресия. Нашата действителност, за съжаление, предлага немалко предпоставки за възникване на това напрежение у хората.
Ниският стандарт, огромното неравенство, немощната социална и правоохранителна система, бедната и слаба държава, която се справя крайно незадоволително с ангажиментите си към здравеопазването и образованието. И не на последно място дълбокото усещане за несправедливост, което поражда чувството за безизходица. Всичко това е вярно,но дали е достатъчно,за да обясни настоящата ескалация? Та ние пребиваваме в тези условия вече доста години.
Може да се каже дори, че сме се стабилизирали на еднодъно и процесът на адаптация към тези условия върви към приключване, общественият организъм се разпада и всеки намира своя индивидуален път за спасение. Това предполага намаляване на напрежението и уталожване на страстите.Но не, агресията ескалира и хората се възмущават. Дали това не са последните неадекватни приритвания на остатъците от общественото съзнаниер или пък може би действа още някакъв фактор, който ние не отчитаме?
- Може би неусетно гневът започва да се приема като норма в обществото?
-Всъщата интересна публикация в САЩ се съобщава за бушуващия гневен обществен спор за това дали паметникът на девойката пред статуята на гигантския, иконообразен бик на Уолстрийт да бъде премахнат. Директорът на центъра за изследване на омразата и екстремизма в Сан Бернардино, Калифорния, Браян Леви, посочва, че един от най-опасните ефекти в такава ситуация е увеличената възприемчивост към грубото или бурно насилие и те престават да шокират.
В материала се припомня и констатацията на изследователите от университета Бейханг в Пекин, че гневът има много по-силно влияние от другите емоции, като мъка и радост - разпространява се по-бързо и по-нашироко.Ще припомня още само за необичайно бурните протести в Хамбург по време на срещата на Г-20 - та това е в Германия!
Друг интересен факт, установен при изследвания: качеството на обслужването в големите супермаркети се влошава с 50%, когато температурата в помещенията надвиши определена стойност.
В обобщение ще напомня,че САЩ, Германия и България се намират в един и същ географски пояс. Глобалните климатични промени водят освен до много други неща и до повишаване на средногодишната температура. Вероятно това е един от възможните “други” фактори, които допринасят за ескалацията на агресията в обществото.
- Какво виждате във всекидневната си практика- увеличават ли се пациентите в горещините?
- В най-топлите дни определено нараства броят на пациентите с възбудни състояния и агресия, не толкова на депресиите.И не става дума за резките климатични промени и инцидентните разлики в температурите, а за трайното повишение на средната температура. Изглежда, това е една от последиците на общото глобално затопляне.
- Каква е ролята на все по-широката употреба на психоактивни вещества, за която често предупреждавате?
-Психиатритесмесвидетели на увеличен брой пациенти, особено млади мъже, които попадат при нас след опит с психоактивни вещества - и марихуана, и амфетамини, а напоследък и с новите дизайнерски дроги, които много бързо развиват симптоми на неадекватност, агресия, загуба на контрол над импулсите. В резултат хората стават абсолютно неуправляеми, вече всички го виждат. Особено важи за хората,които вече имат психоза - под въздействието на тези дроги те стават изключително опасни, агресивни, и то не само вербално, разрушителни за себе си и за околните. Обикновено такива са причинителите на случайни сблъсъци по улиците и на пътя. Вече е толкова разпространено, че стана изключение млад мъж с прояви на психоза да не е имал опит с психоактивни вещества. Няма абсолютни доказателства, че тези вещества предизвикват психозата, но връзката се вижда. При мъжете това стана правило, особено във възрастта 18-20-25 г. Това е възрастта, в която най-често се откриват психози.
Има и мъже, които попадат в психиатрията с такива симптоми, след като са употребявали стимулатори във фитнес клубове.
- Енергийни напитки ли имате предвид?
- Не само, но и средства за повлияване на метаболизма, за натрупване на мускулна маса. Наскоро имахме такова момче - емоционално, добре образовано, възпитано, пушило марихуана, а напоследък вземало и тези добавки във фитнесите. Не са точно анаболи, а комбинация с някакви стимуланти. Дойде толкова объркано, че трудно можеше да се разбере какво му е. Клиничната картина в тези случаи много наподобява шизофренен пристъп. Така ги и лекуваме, но не може да се каже по-нататък какъв е ходът на тази болест - еднократно ли е, или ще продължи. Разбира се, не всички развиват тези психози, най-често са хора с предразположение и констелация от фактори.
- Сравнимо ли е с епидемия?
- Не може да се определи точно като епидемия, но определено има увеличение на случаи на психична болест, свързана с употребата на психоактивни вещества.
- Какви са тенденциите при жените?
- Прави впечатление, че те употребяват много повече алкохол, като се снижава възрастта на първия опит.
- Има ли специфично лечение, детоксикация за младежите, попаднали в психиатрия след дрога? След това болестта връща ли се?
- При някои при прекъсване употребата на веществото се появява абстиненция и това състояние се лекува. При други обаче се проявява психоза и те се лекуват като за шизофрения - с невролептици и други медикаменти, насочени срещу симптомите
Нека да имаме предвид, че в клинични условия се лекуват само най-тежките случаи. В действителност броят на тези хора е много по-голям от предполагаемия, ние виждаме само върха на айсберга.Според статистиката над 500 000 са опитвали дрога, но според мен са повече.
- Като попадне такъв болен в клиника, лекарите могат ли да разберат какво е веществото?
- Много често това е невъзможно, става дума и за непознати вещества, които са изключително токсични. За да получиш такава психоза,трябва много сериозно да се наруши мозъчната дейност - да се стигне до това да имаш видения, да чуваш гласове, да се пазиш от хората, да си груб, агресивен.
- Това е много силно отравяне, така ли?
- Има интоксикация и силно увреждане на мозъчната функция. При употребата на стимуланти от рода на амфетамините настъпва много разрушителна възбуда, която помита всичко по пътя си. Такъв болен много трудно се овладява - млад, здрав, як, допълнително с тази огромна енергия и сила.
- Какво трябва да се направи за овладяване на явлението?
- Със сигурност са нужни комплексни мерки, но първо трябва много да се информираме - младите трябва да познават всички страни на употребата на дрога, да не я свързват с удоволствие. Те много подценяват сериозността на проблема и смятат, че всичко това е безвредно. За някои може би, но други са много чувствителни и попадат директно в психиатриите. Говоря не само за зависимост, но и за варианта отключване на психоза с облика на шизофрения. Три пъти по-често боледуват от психоза млади хора, които употребяват психоактивни вещества и по-специално марихуана.

Проф. Вихра Миланова е национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.