Менопаузата при българките обикновено настъпва около 50 г. Тогава менструацията постепенно се разрежда и спира. Това не е нещо изненадващо, но изненадата може да се крие в намаляване на костната плътност. Възможно е и менопаузата да дойде много по-рано. Какво се прави в тези случаи и необходимо ли е да се назначат хормонални изследвания обяснява проф. д-р Здравко Каменов, началник Клиника по Ендокринология, УМБАЛ „Александровска”.

Когато менопаузата дойде по-рано
„Важно е да направим изследване на костната плътност на жената с остеометър, за да видим дали има риск от развитие на остеопороза. Ако костната плътност е намалена първо трябва да изключим възможността друго заболяванe да е довело до това състояние чрез изследване на биохимични костни маркери”, обяснява проф. д-р Каменов. Причината за остеопорозата и ранната й фаза остеопенията може да е ревматологично заболяване, заболяване на стомашно чревния тракт, на белия дроб, на бъбреците. Ако се направи ново изследване след 2 г. и се види, че жената губи много костна маса - повече от 3% на година, трябва отново да се вземат биохимични костни маркери. След това се назначава лечение или профилактика на остеопороза. Важно е да се уточни дали има дефицит на витамин Д, което се среща често при българите и да се приема допълнително. Същото се отнася и за калция. Храненето трябва да е пълноценно с достатъчно мляко, млечни продукти и риба. Но тук говорим за по-леките случаи. При някои жени обаче настъпва ранна менопауза преди 45 г., дори преди 40 г.

Защо спира цикълът преди 40 г.
Причината за спиране на цикъла може да е друг хормонален проблем, сериозен стрес, повишени нива на пролактина при тумор на хипофизата например. Хубаво е, че младите жени искат да изглеждат във форма, но при рязко отслабване или качване на килограми с повече от 15%, цикълът може да се стопира. Ако менструацията спре преди 35 г. задължително трябва да се отиде на преглед при ендокринолог или гинеколог и да се установи причината. Затова при ранна менопауза се изследва фоликулостимулиращия хормон, лутеинизиращия хормон, естрадиола, пролактина. Проблемът може да се крие в структури в мозъка, които управляват менстуралния цикъл.

Целия текст четете на mila.bg