Специалисти по биоинженерство са разработили експериментално хирургично лепило, вдъхновени от слузта на голите охлюви, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Разработката на учените от Харвардския университет може да предложи алтернатива на шевовете и скобите.

Хирургичните лепила не са новост, но използваните понастоящем невинаги осигуряват добра спойка, не са особено гъвкави и често не са приложими в изключително мокри условия.

С цел да преодолеят тези проблеми, харвардските специалисти са решили да се поучат от голите охлюви. Плужеците произвеждат слуз не само за придвижване, но и като отбранителен механизъм. Трикът им е да отделят вещество, което не само се характеризира с добра прилепчивост дори към мокра повърхност, но е и много гъвкаво.

В направените тестове учените са установили, че експерименталният продукт прилепва здраво към свинска кожа, хрущял, тъкани и органи. Лепилото освен това е нетоксично за човешки клетки.

Специалистите предвиждат новото слепващо вещество да бъде на листове, от които се режат парчета с нужния размер, въпреки че са разработили и вариант за инжектиране, предназначен за дълбоки рани.