Колитът представлява възпаление на дебелото черво. Има тежки и леки форми. Кои са те, как се диагностицират и лекуват, обяснява гастроентерологът от Александровска болница д-р Никола Станчев.

Има 3 основни форми на колит, който е тежко възпаление на червата. Това са т.нар. улцерохеморагичен, морбус крон и дебелочревна туберкулоза. „За голямо щастие тези проблеми имат само 10% от оплакващите се. Всичките други 90% са хора, които имат нарушена моторика на дебелото черво. Т.е те нямат или имат минимални изменения по лигавицата на червата“, обяснява гастроентерологът от Александровска болница д-р Никола Станчев.

Оплакванията им са спазми, подуване на корема, газове, редуване на диария със запек. При тези пациенти проблемите се овладяват със съвсем стандартно спазмолитично лечение, вземане на лекарства за газовете, за запичане или разстройство. Докато трите типа неприятни колити са тежки заболявания с многократни диарии. Те са с много тежка клинична картина с изхождания по 10-20 пъти на ден, слуз, кръв. Пациентите се дехидратират, анемизират. Тези заболявания са потенциална преканцероза. Крият риск от ракова дегенерация. Но за щастие са малък процент от случаите. От тези 10% при някои съществува възможността за дебелочревна туберкулоза. Тя може да се дължи на пиенето на непастьоризирано, несварено прясно мляко. Тогава има риск от възпаление на възходящата част на дебелото черво.

Целия текст и рецептата на проф. Мермерски четете на mila.bg