12 начина за сваляне на градусите, които няма да ви струват нищо, а работят.

Температурите рязко прескочиха 30 градуса и въпреки вечерното захлаждане домовете загубиха уюта на прохладата. Горещото време доказано провокира въртене в леглото дори при хора, които казват за себе си, че могат да заспят винаги, по всяко време и дори прави. Консултанти на в. “Сън” са събрали най-добрите съвети за по-лесно преодоляване на температурния дискомфорт в спалнята.
Приберете
съблазнителното
облекло за
по-хладни нощи
и си сложете проста тънка памучна пижама или нощница, може и без бельо отдолу. Ако са възшироки, това допълнително ще създаде възможност за охлаждане на тялото. Това гарантира, че кожата ще диша, а ако се потите, няма да се къпете в собствената си пот, както често се случва, ако сме със сексапилно облекло. Ако наистина искате да спите, заложете на памучните дрехи, дори да изглеждат като страстоубийци.
Пулверизирайте
спалното бельо
преди лягане
За чаршафите също важи правилото да са от естествени тъкани. Допълнителен разхлаждащ ефект се постига, ако леко ги пулверизираме със студена вода. В никакъв случай това не е съвет да си легнете в мокро легло - само няколко натискания на бутона за раздробяване на капките. Докато жаркото ви тяло изсушава чаршафите, изпаряването на водата ще създаде усещане за няколко градуса по-ниски температури. Това е същият физически ефект, който усещаме, докато мокрият бански съхне върху нас.
Навлажнете
плътните пердета
в спалнята
и ги спуснете пред отворения прозорец, ако отвън вече не влиза нажежен въздух. Ще се създадат условия за постоянен живителен полъх, без да ви бучи климатикът или вентилаторът.
Извадете всички
кабели от контактите
Малко пресилено изглежда, но така ще избегнете безсмисленото затопляне от уредите, които се затоплят дори и изключени, ако са свързани с електрическата мрежа. Старайте се вечер да не включвате фурни и котлони - дори за половин час работа успяват да вдигнат градусите на околния въздух.
Подгответе си
леден компрес
за охлаждане
на кръвта
Много бързо човек сваля температурата на прегрятото си тяло, ако постави нещо студено на китката, глезените и други места, под които вените са близо до кожата. Има много практически начини - използване на плика със замразен грах от фризера, бутилка със замразена солена вода, която се топи по-бавно, шише, пълно с кубчета лед, в които преди наливането на водата сте пуснали ориз, и др. Важно е да не лепвате директно върху кожата леденото блокче - ще причини изгаряне на кожата. Подложете непременно отдолу памучна кърпа или пъхнете компреса в памучен чорап.
Избягвайте топли
храни и напитки
преди сън
Наистина, хладките напитки са парадоксален начин човек да се разхлади, но правилото не важи за горещите хапки и глътки - те ще ни докарат поне 2-часово прегряване и потене в леглото.
Охладете леглото
непосредствено
преди да се пъхнете
между чаршафите
За целта може да послужат специалните гелообразни охлаждащи компреси за травми, но и ледените бутилки. Ако имате свободно място в нискотемпературната част, може и да държите там пулверизираното спално бельо и да го сложите върху матрака минути преди да си легнете.
Въведете временно
правилото: 1 креват
за един човек,
ако споделяте постелята с някого. Не е случайна репликата “Ще се сгуша до теб, да се стопля”. В случая целта е обратната.
На пода е
най-студено
- легнете там
Топлият въздух е по-лек и нормално се издига към тавана, като се редуват невидими слоеве с различна температура. Възможно най-прохладното място в дома е на пода. Ако сте в мезонет или къща, логично най-търпима е температурата на най-ниския етаж.
Направете от
вентилатор опростен
самоделен климатик
Купа, пълна с лед, сложена на пътя на въздушната струя на вентилатора, доказано сваля градусите в стаята. За целта може да служи и голяма бутилка с ледена вода. Ще минат часове, преди ледът да се стопи, а през това време най-вероятно вече ще сте заспали.
Щорите и плътните
завеси - спуснати
през целия ден
Така ще си гарантирате известна изолация от топлинната енергия на слънцето. Проветряването и отварянето на прозорците, за да се образува бриз, оставете за късните часове, когато това няма да довезе до нахлуване на топъл въздух.