Лечебни свойства имат всички части на растението

В народната медицина черният бъз се използва под формата на отвара, настойка, запарка или лапи.

Плодовете му са богати на антицианови съединения неутрализиращи действието на свободните радикали. Съдържат много пектин и целулоза. Действат потогонно, слабително, диуретично, понижават температурата. Богати са на ценни минерали и микроелементи. При правилно изсушаване витамините в тях се запазват.

Чай от цветовете на черния бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища, за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, копривна треска, задух, затлъстяване.

Отвара от листата се използва външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.

Приготвяне на запарка (чай)

2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряла вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки.

2 супени лъжици цвят (+ 1 суп. лъж. от останалата част на билката(се слагат в 500 мл вода. Ври 5 митути(цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

За регулиране на обмяната на веществата: Една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл леко топла вода. Сутринта течността се прецежда затопля се и се изпива на гладно

Външно запарката от черен бъз се използва за бани и компреси при ревматизъм, подагра, червен вятър, изгаряния, при хемороиди и кожни възпаления.