Много хора се отказаха от консумацията на хляб, спагети и друг вид паста, защото телата им са или достатъчно чувствителни към глутена, който се съдържа в пшеничното брашно, или страдат от целиакия (постоянна хранителна непоносимост към глутен). Той може да бъде намерен и в овеса, ръжта, в ечемика, в миксовете за супи, в соевия сос и в бирата.

Чувствителността към глутена е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на мозъка, сърцето, ставите, на храносмилателния тракт. Оказва се, че този протеин може да причини още 55 заболявания или да влоши такива, които вече са на лице.

Остеопороза

Лекарите препоръчват на хората, страдащи от това заболяване, да увеличат приема на калций, за да заздравят костите си, но препоръчват oще да извадят от хранителния си лежим глутена. Оказва се, че плътността на костите се подобрява, ако извадим от диетата си този протеин.

Синдром на раздразнените черва

Доказано е, че ако не консумираме продукти, съдържащи глутен, в рамките на шест месеца доста от симптомите на това заболяване ще затихнат.

Анемия

Тя причинява намаляване на хемоглобина и червените кръвни телца, които са важни за снабдяването с кислород на органите. Освен това ни лишава от желязо, фолиева киселина и витамин В12, което може да е знак за целиакия. Тези нутриенти се абсорбират в горните части на тънките черва, където първоначално може да се наблюдават вредите от това заболяване. Но ако от хранителния режим се извади глутенът, забелязва се заздравяване на тъканите.

Целия текст четете на mila.bg