Свикват тристранката следващия вторник, за да приеме нови правила

ТЕЛК могат да продължат за издават решения за освидетелстване на инвалиди, въпреки че ВАС отмени наредбата, по която става.

“Няма пречка органите на медицинската експертиза да продължават да изпълняват дейността си”, се казва в инструкцията на зам. здравния министър Мирослав Ненков до комисиите.

Според документа, ако лекарите издават основателни решения, които са мотивирани и са поставени съобразно медицинските критерии, те ще са валидни.

В писмото пише още, че Министерството на здравеопазването няма законово основание за приемане на указания, практики или други актове, които да създадат опорни точки, с които лекарите да издават решения за ТЕЛК.

Лекарите от ТЕЛК спряха да издават решения за инвалидност преди седмица, след като Върховният административен съд отмени досегашната методика за определяне на процента на уврежданията.

Комисиите продължаваха да преглеждат хора и да приемат документи.

Според Ненков ТЕЛК-овете можели да ползват други подзаконови актове за база на решенията си и така те щели да са валидни.

Следващия вторник ще бъде свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който да одобри временни правила за работа на ТЕЛК-овете.

Това пък стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и социалния министър Бисер Петков.

Двамата са обсъдили и действията си по реформа на инвалидните пенсии и системата за освидетелстване.

В момента е публикувана чисто нова нареба за медицинската експертиза, която предвижда повторно освидетелстване между 1 и 3 години след ТЕЛК.